Vzestupy a pády Univerzity Palackého. Kontinuitu si udržela pouze teologická fakulta

23. říjen 2024

Druhá nejstarší univerzita na našem území si z historie nese jedno neslavné prvenství, byla totiž nejvíckrát zrušena a pak znovuobnovena. Za počátek její existence je označován rok 1573, kdy původně jezuitská kolej získala všechna práva jako jiné evropské univerzity.

Na počátku existovaly dvě fakulty věnující se svobodným uměním a teologii. První přerušení výuky přišlo v době stavovského povstání, kdy byli jezuité na čas z naší země vykázáni.

Po obnově školy roku 1621 však přišla třicetiletá válka a s ní i švédská vojska, která Olomouc okupovala osm let a vyplenila vzácnou univerzitní knihovnu. Po odchodu Švédů nastal zlatý věk univerzity, kdy se její areál rozrostl o barokní komplexy koleje a dvou konviktů.

Po zrušení jezuitského řádu se z univerzity stalo tříleté lyceum, o necelých 100 let později získala škola opět vysokoškolský status, ovšem nedlouho po tom byla opět zrušena.

Kontinuitu si udržela pouze teologická fakulta. Teprve v únoru 1946 byla univerzita v Olomouci definitivně obnovena a získala současné pojmenování po Františku Palackém.

autor: Jan Herget
Spustit audio