Zadělávané dršťky byly pro Pavla Kožíška návratem do řeznického dětství
Česká kuchyně je plná skvělých jídel, kterým říkáme hotovky. Přitom šíře záběru takových jídel se v českých restauracích zmenšuje. Naštěstí v restaurantu Kuchyň v Praze na Hradčanském náměstí připravují takových jídel řadu. Ochutnali jsme s kouzelníkem Pavlem Kožíškem zadělávané dršťky s majoránkou od šéfkuchaře Marka Janoucha.
Zadělávané dršťky s majoránkou
Ingredience na 10 porcí:
100 g sádla
2 kg hovězích drštěk
500 g cibule
3 stonky čerstvé majoránky + na ozdobu
smetana ke šlehání dle chuti (ale aspoň 250 ml)
1 l hovězího vývaru na zalití
sůl
pepř
Postup:
V kastrolu na sádle zpěníme nakrájenou cibuli téměř dozlatova. Přidáme na nudličky nakrájené dršťky (předem uvařené v pěti vodách – jedna várka 20 – 25 minut). Přilijeme hovězí vývar, okořeníme solí a pepřem a necháme 20 - 30 minut provářet.
Pak přidáme 3 stonky čerstvé majoránky, zalijeme smetanou, dosolíme, dopepříme a zredukujeme. Jako přílohu podáváme chléb.
Marek Janouch
Kuchařem chtěl být už jako malý. Chvíli uvažoval i o číšnické práci, ale kuchyně ho oslovila už během prvního ročníku střední školy.
Začínal vařit ve steakové restaurace. Pak přišel do sítě podniků Ambiente a vařil v legendárním The Living Restaurant v hlavním městě. Odtamtud šel na pozici šéfkuchaře do historicky prvního Lokálu v Dlouhé ulici. Dnes šéfuje Kuchyni v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí v Praze.
Miluje českou kuchyni, bere ji jako poslání a je radost ho vidět dobrá česká jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.