Zázvorový cheesecake nachystala pro zpěváka Petra Rezka šéfkuchařka Petra Procházková

Zázvorový cheesecake nachystala pro zpěváka Petra Rezka šéfkuchařka Petra Procházková
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vás zvou do bistra Santinka v Praze 6, kde je šéfkuchařkou žena, která kdysi pracovala v mateřské škole. Petra Procházková ráda peče, připravila proto svoji verzi zázvorového cheesecaku. Vychutnal si ho i zpěvák a muzikant Petr Rezek. Inspirujte se!
Zázvorový cheesecake
Korpus
- 2 balíčky (260g) kakaových BeBe sušenek
- ½ velké kostky másla (125 g)
- 5 lžic horké vody
Postup:
Máslo necháme před přípravou na půl hodny povolit.
Sušenky si můžeme pomocí tyčového mixeru se sekacím nástavcem rozdrtit. Pokud nemáme nástavec k dispozici, můžeme sušenky rozdrtit rukou a následně vidličkou nebo válečkem. Vzniknout by nám měla hmota připomínající strouhanku.
Rozdrcené sušenky spolu s máslem a vodou smícháme v míse a vypracujeme si těsto. Dáme ho do dortové formy (ideální průměr 24 cm). Pokryjeme nejen dno, ale i část bočních stěn formy, a to přibližně do poloviny. Takto připravené těsto dáme do lednice zatuhnout.
Krém
- 500 g termizovaného sýra bez příchutě (například Philadelphia nebo český Fénix)
- 225 g tučné zakysané smetany
- 80 g cukru krystal
- 2 vejce
- 80-100 g čerstvého nasekaného zázvoru
- 300 g bílé čokolády
Postup:
Zázvor očistíme a nasekáme. Nedoporučujeme ho strouhat, protože obsahuje vlákna, která nasekáním přerušíme. Vadila by nám poté při konzumaci.
Do mísy vložíme nasekaný zázvor, sýr, zakysanou smetanu, cukr a vejce. Suroviny rozmixujeme do husté konzistence.
Čokoládu si rozpustíme v mikrovlnné troubě, nad párou nebo ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu přidáme na závěr do krému a opět promixujeme. Čokoláda nám připravený krém na cheesecaku podrží.
Připravený krém vlijeme do dortové formy na vychladlý korpus. Nesklepáváme, ale například krouživými pohyby s formou krém rozetřeme na korpus.
Boční strany korpusu, které přečnívají nad hladinou uhlazeného krému, ořízneme. Cheesecake vložíme do rozehřáté trouby na 150 °C a pečeme 35-40 minut.
Upečený cheesecake necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté vychladíme dvě až tři hodiny v lednici.
Tipy na přípravu:
Náplň cheesecaku můžeme udělat i v jiné chuti. Pouze zázvor a bílou čokoládu nahradíme jinými ingrediencemi. Také těsto můžeme udělat ze světlých sušenek.
Pro dobré porcování cheesecaku je dobré nůž nejprve namočit do vody a následně krájet.
Petra Procházková
Vyučila se v roce 1989 u Krbu v Praze. Více jak 10 let ale pracovala mimo obor, pak se vrátila ke kuchařině při vaření dětem v mateřské škole. Později ji oslovil Titus Eliáš, majitel pražských restaurací, a dnes pracuje na pozici uznávané šéfkuchařky Bistra Santinka v Praze 6. Petra ráda připravuje saláty, studenou kuchyni a nade vše miluje pečení. Tvrdí o sobě, že nemá žádný vyhraněný kulinární styl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.