Zdeněk Kuchyňka stál v čele muzea 29 let. Těší se, že v důchodu bude mít víc času na sbírky

3. červenec 2024

Historik Zdeněk Kuchyňka patří k nejdéle sloužícím muzejním ředitelům v kraji. V čele Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně stál 29 let. Letos na vlastní žádost odešel do důchodu. Zahálet ale nebude. Chystá se uspořádat sbírku pohlednic.

Strakonický rodák Zdeněk Kuchyňka kdysi začínal jako redaktor zpravodajství tehdy ještě Československého rozhlasu, osud ho ale zavál do Kladna. Než se v roce 1995 stal muzejním ředitelem, vystřídal několik zaměstnání. Je odborníkem především na archeologii a dějiny raného středověku, ale s redaktory Českého rozhlasu natočil tolik různorodých reportáží, že se to nedá ani spočítat. Provázel nás po výstavách, rozehráli jsme spolu historický orchestrion, natáčeli jsme o významných osobnostech Kladna, o zajímavostech v kladenských ulicích, na dole Mayrau i v okolí Budče. Letos oslavil 70. narozeniny a po 29 letech v čele Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně se rozhodl na vlastní žádost odejít. Nechtěl být ředitelem, který v kanceláři pospává.

Historik Zdeněk Kuchyňka bude mít víc času na práci ve sbírkách

Během bezmála třicetileté kariéry muzejního ředitele zažil stěhování ze zámku do bývalé ředitelské vily v Huťské ulici v Kladně. Později k muzeu přibyly ještě další expozice v hornickém skanzenu Mayrau, bunkr v Bratronicích a hradiště Budeč. Za tři desítky let se výrazně proměnil i způsob muzejní práce a nastoupila digitalizace. Zdeněk Kuchyňka má stále ještě odložený psací stroj a v šuplíku diskety do počítače, dnes ale všechno probíhá elektronicky a díky digitalizaci sbírek je možné on-line nahlížet do katalogu sbírkových předmětů.

Zdeněk Kuchyňka vedl Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně 29 let

Na co je hrdý, když se ohlédne za bezmála třicetiletou kariérou muzejního ředitele? „Já si myslím, že nejvíc pyšný mohu být na to, že se nám podařilo bez problémů přestěhovat muzeum do nové budovy a přesvědčit návštěvníky, že sem mají chodit. A také, že se mi podařilo vybudovat tým relativně mladých lidí, kteří žijí pro to muzeum,“ vysvětluje Zdeněk Kuchyňka.

Co Zdeňka Kuchyňku bavilo v muzeu nejvíc? A co má ještě v plánu? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio