Železniční muzeum se stovkami exponátů vybudoval na zahradě místo pergoly. Zvonková návěst zve sousedy na pivo

11. červenec 2024

Začalo to nudou po operaci lokte a touhou zkrášlit si pergolu. Za 10 let vytvořil Daniel Suk v Tochovicích na Příbramsku na své zahradě železniční muzeum. Lidé se tam podívají do starého vagonu, nebo uslyší, jak zní stará zvonková návěst.

Před deseti lety začal Daniel Suk shromažďovat na své zahradě v Tochovicích na Příbramsku předměty spojené s železnicí - například razítka, staré jízdenky, signalizační zařízení, ale i celý vagon. Dnes může oficiálně říci, že má za svým domem muzeum se stovkami exponátů. Nově nabízí i turistické vizitky.

„Byl jsem po operaci lokte, doma jsem se nudil, a tak mě napadlo udělat naši pergolu v nějakém stylu. Nejdříve jsem si říkal, že ve vojenském, protože jsem profesionální voják. Ale pak jsem si uvědomil, že bydlím u kolejí, tak jsem šel do železničního,“ popisuje Suk vznik muzea.

To, co začalo před deseti lety operací lokte a pergolou, skončilo tak, že Daniel Suk teď má na zahradě oficiální muzeum s vagonem, spoustou signalizačních zařízení a dalších železničních exponátů. Který z nich považuje za nejzajímavější?

Číňan zve sousedy na pivo

Číňan je šedivý sloup ve středu fotografie - Železniční muzeum na zahradě Daniela Suka v Tochovicích

„To je tady tenhle Číňan, tedy zvonková návěst. Je to sloup s velkým zvonem, který lidem trochu připomíná udírnu. Fungovalo to tak, že to dávalo zvukovou návěst pro zaměstnance dráhy, že se blíží nebo odjíždí vlak a tak dále. Pokud mám dobrou informaci, tak je to jeden z pěti posledních kusů, které jsou v naší republice. My tady v Tochovicích máme návěst nastavenou na tři údery a to pro sousedy znamená: ,Všeho nechte, přijďte na pivo',“ směje se Daniel Suk.

Do Železníčního muzea u kolejí je vstupné dobrovolné a návštěvníci mohou přicházet po předchozí domluvě.

Jak Daniel Suk získává exponáty a proč podle svých slov „otravoval“ různé ředitele? Nejen to si můžete poslechnout v eportáži Natalie Máchové.

autoři: Natalie Máchová , jmy
Spustit audio