Zuzana Slavíková uvařila středočeskou kulajdu s liškami

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si pozvali k plotně a mikrofonu herečku Zuzanu Slavíkovou. Ta miluje jídlo ve všech podobách a také ráda vaří. Přinesla si recept na zvláštní středočeskou verzi kulajdy své babičky.

Během vaření jste se dozvěděli, jaká jídla vařila Zuzanina babička, jaká jídla má ráda ona. Kam jezdí ráda kvůli jídlu. V příspěvku Markéty Sokolové jste se dozvěděli něco o liškách a v rychlovýslechu leccos o staré české kuchyni.

Kulajda s liškami:
brambory, 2 cibule, pytlík sušených hub - lišek, 4 vejce, trochu kmínu, oříšek másla, kelímek smetany na vaření nebo mléka, hladká mouka na zahuštění, citron a sůl

Postup:
Nakrájíme brambory na kostičky, dáme je vařit. Namočíme sušené lišky (případěně hříbky) do vody. Ty necháme vařit s kmínem a celou cibulí. Když bude vše měkké, zahustíme trochou smetany s mléka a moukou. Necháme projít varem, okyselíme citrónem. Na vedlejší pánvi si umažíme vajíčko na cibulce s máslem. Vznikne tuhá suchá hmota, tím zahustíme polévku. Dochutíme solí, pepřem, případně ještě citrónem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.