Babiččina domácí povidla z Vysocka

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na domácí povidla z Vysocka. A právě na Vysocku bývali šikovní bednáři, jejichž řemeslo připomenou.

Ingredience
  • 3 kg švestek
  • 1 kg cukru
  • 1,5 dl octa

Švestky vypeckujeme a dáme do předem máslem vymazaného hrnce. Promícháme s cukrem a octem, zakryjeme a necháme přes noc odpočinout. Pak postavíme na mírný oheň a vaříme asi čtyři hodiny – vůbec nemícháme. Před dovařením přidáme do hrnce v plátýnku zavázaných několik hřebíčků a celou skořici. Po uvaření koření vyndáme, kaši propasírujeme přes síto (naše babičky na to měly děrovaný kameninový hrnec, tzv. - povidlák), nalijeme do sklenic, uzavřeme papírem namočeným v pálence a uložíme do chladna.