Babiččina domácí povidla z Vysocka
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na domácí povidla z Vysocka. A právě na Vysocku bývali šikovní bednáři, jejichž řemeslo připomenou.
- 3 kg švestek
- 1 kg cukru
- 1,5 dl octa
Švestky vypeckujeme a dáme do předem máslem vymazaného hrnce. Promícháme s cukrem a octem, zakryjeme a necháme přes noc odpočinout. Pak postavíme na mírný oheň a vaříme asi čtyři hodiny – vůbec nemícháme. Před dovařením přidáme do hrnce v plátýnku zavázaných několik hřebíčků a celou skořici. Po uvaření koření vyndáme, kaši propasírujeme přes síto (naše babičky na to měly děrovaný kameninový hrnec, tzv. - povidlák), nalijeme do sklenic, uzavřeme papírem namočeným v pálence a uložíme do chladna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.