Bitva na Mělníku letos připomněla krále Přemysla Otakara II.

4. srpen 2024 07:00

V Hořínském parku u Mělníka včera už podvanácté proběhla Bitva na Mělníku a poprvé za živého hudebního doprovodu. Připomněla významné události českých dějin.

Bitva na Mělníku aneb Dvanáctá bitva Rytířů Mělnických včera připomněla události českých dějin 2. poloviny 13 století. V listopadu 1274 bylo město Mělník poprvé písemně zmíněno českým králem Přemyslem Otakarem II. To připomínal promyšlený scénář, který znovu oživil některé významné historické postavy – vedle Přemysla Otakara II. i jeho manželku, královnu Kunhutu Uherskou a Záviše z Falkenštejna. Před zraky diváků se tak rozehrál na pozadí historických událostí příběh lásky, hrdosti i válečných bitev za vlast.

Letos ale byla samotná bitva poprvé propojena s živou hudbou, kterou na připravený scénář zkomponoval Roman Veverka. Během bojů pak zazněla v podání kapely Blue Cimbal na speciálně upraveném podiu v areálu bojiště. Hlavní akce tak spíše působila jako živá produkce obrovského muzikálu, během kterého vystupovalo 220 rytířů v dobové zbroji.

Veškeré vybavení rytířů bylo velmi autentické a nechyběly ani cenné rekvizity – například kopie originálu přilbice krále Přemysla Otakara II. z jeho poslední osudové bitvy na Moravském poli.

Mezi stánky byl i prodej kopií zbroje. Zájemci zde mohli pořídit veškeré vybavení

Bitvu již tradičně pořádají Rytíři Mělničtí za pomoci svých přátel ze Skupiny historického šermu Bakaláři. Zábavný doprovodný program probíhal až do večerních hodin, nechyběla středověká hudba i tanec, alchymistické divadelní vystoupení a soutěž ve střelbě. Součástí byl i středověký jarmark se středověkým sortimentem a regionálními výrobky.

V rámci doprovodného programu nechyběla historická hudba
Spustit audio