Borůvkový šnaps „lesňák" podle receptu z Podkrkonoší

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Hana Hauptvogelová, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Lesňák

Trochu si dopřejeme, což v dobách našich babiček nebylo nic tak výjimečného. Letní ovoce sloužilo nejen k přípravě moučníků či zavařování, ale také do různých šňapsů. Jak z borůvek vytvořit lesňák poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 2 litry borůvek
  • 1 l vody
  • 25 dkg cukru
  • vanilka
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 l pálenky

Borůvky krátce povaříme s vodou, propasírujeme, přidáme cukr, vanilku cukr a povaříme. Přidáme skořici, a ještě chvilku vaříme. Necháme vychladnout, přilijeme pálenku a stáčíme do lahví přes jemné sítko.