Bramborové vdolky podle válečné příručky Jiřího Šimka Vaříme z přídělu
Potraviny byly, stejně jako za války, na příděl až do roku 1953. Příručku, jak vařit s výrazně omezenými zásobami, sestavil například Jiří Šimek. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z ní vybrali sladký recept.
- 30 dkg hladké mouky
- 3 dkg mouky sójové
- 5 dkg mouky bramborové
- 20 dkg studených strouhaných vařených brambor
- 3 dkg cukru
- 3 dkg margarínu
- 3 dkg kvasnic
- 1/8 l mléka
Suroviny dejte do mísy, vypracujte z nich těsto a nechte kynout. Vykynuté těsto vyválejte na vyšší plát, za kterého vykrájejte skleničkou vdolečky. Dejte na vymaštěný plát do trouby a upečte.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.