Čím nahradit hovězí roštěnou

Roštěnou můžete nahradit vysokým roštěncem. Roštěná, to jsou vlastně záda býka, která končí u hlavy vysokým roštěncem a u zadku kýtami, kde přechází do hovězí květové špičky. Takže když býka plácnete přes zadek shora, nebo kdyby se někdo vezl na hořejší kýtě, tak jede na květových špičkách.

Každá kýta tedy má z jedné i z druhé strany květovou špičku a tam končí roštěná. Kusy, které přecházejí u krku do vysokého roštěnce, a dále do svalů krčních, se dají ještě použít na steaky. Část květové špičky, který se nazývá rumpsteak – tedy půlka květové špičky – se dá použít jako roštěnka.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána