Dožínková vepřová pečínka s medovým zelím
Asi nejvýznamnější podzimní slavností v dobách našich babiček byly dožínky. Dozvíme se něco o počátcích tohoto slovanského svátku a jak připravit vepřovou pečínku s medovým zelím.
- 1 kg vepřové krkovice
- 4 stroužky česneku
- 8 lžic sádla
- 2 cibule
- kmín
- 1 lžíce hladké mouky
- 5 hřebíčků
- hlávka zelí
- ¼ l smetany
- 4 lžíce medu
Bílé zelí nakrájíme a podusíme ve vodě. Na sádle osmahneme cibuli, přidáme zelí, osolíme a okmínujeme. Dusíme doměkka. Pak osladíme několika lžícemi medu, okyselíme octem a necháme přejít varem. Zalijeme smetanou a krátce podusíme.
Omyté maso potřeme prolisovaným česnekem. Do válečku masa zapícháme několik hřebíčků. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, okmínujeme, podlijeme, nejprve dusíme, později v troubě pečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme a povaříme.
K masu se zelím podáváme bramborový knedlík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka