Jaké saláty a proč můžeme na přelomu jara a léta sít a sázet?

6. červen 2025

Největší audioportál na českém internetu

Salát římský Galander můžeme vysévat od dubna do června přímo do záhonu | Foto: Jolana Nováková, Český rozhlas

Jaké saláty a proč můžeme na přelomu jara a léta sít a sázet? Radí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář

„Touto dobou vyséváme odrůdy letní, kterým nevadí vysoké teploty. O tom, že je to ta správná odrůda, se dočteme na sáčku se semínky,“ říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Mohou to být saláty ledové, římské, na česání, chřestové, v různých barvách a typech listu. Sejeme je spíše do míst stíněných, chladnějších. Salát hůře klíčí na teplém místě, než v chladu.

Pokud takové zastíněné místo nebo výsevní záhon k dispozici nemáme, můžeme sít do bedniček se zeminou. Ty pak do doby, než salát začne rašit (vylézat nad zem), umístíme do chladu a třeba i do tmy ve sklepě. Zkusit můžeme schod, který je výše, než ten s ideální teplotou pro uložení piva. Stačí 15 °C. Pro pivo je to moc, pro salát akorát.

Salát lze pěstovat i v truhlíku za oknem, dobře tam rostou třeba baby saláty

Rašící salát přemístíme na světlo a podle potřeby přepichujeme, přesazujeme do záhonu. Tento postup, oproti přímému výsevu ven do řádků, šetří osivo. Takto můžeme mít hlávku z každého semínka, při setí nahusto ven jich obyčejně tolik nezpracujeme, nezachráníme.

Salát nesnáší vyšší hladinu živin v půdě, pěstuje se, jak říkáme, ve druhé až třetí trati (to znamená třeba po raných bramborách či po česneku, které budeme brzy sklízet). Salát pěstujeme bez dalšího přihnojení nebo jen s hnojivovou zálivkou.