Jarní řez meruněk, broskvoní a dalších peckovin se dělá v době od rašení do květu. Je to v pořádku?
Lidé se nás ptají, jestli je normální, že někdo na zahradě či v sadu řeže ovocné stromy v době květu. Nejde jim to na rozum a zdá se jim to být proti přírodě. Je to ale v pořádku. Teplomilné druhy peckovin, tedy meruňky a broskvoně, odborníci doporučují řezat právě na jaře v době květu. Zejména ve středních a vyšších polohách. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Ano, u peckovin je to nejlepší období pro řez. Když řežeme v době květu, vidíme, jak velkou násadu květů na větvích necháváme. Snižujeme tím také riziko, že by stromy postihl klejotok. To je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou, žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se především právě u peckovin. Nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní. U starších stromů je jen velice těžko léčitelný.
Pokud peckoviny prořežeme v době od rašení do květu, rány i na silnějších větvích se dobře hojí. Kdybychom ale nechtěli o květy obírat včely, a máme na zahradě jen jeden dva stromy, ořežeme peckoviny až po odkvetení. A zase, vidíme kolik plůdků zůstalo na větvích, to nám napoví, jak moc řezat. Ve stejnou dobu řežeme i modré peckoviny a třešně, višně.
Pokud ovšem máme plný sad peckovin, musíme se do řezání pustit včas, právě v době od rašení do květu, jinak to nestihneme včas.
U peckovin teplomilných (meruňky, broskvoně) je dobré rány zamazat, zejména ty větší, aby do ran nevnikaly infekce, popřípadě škůdci.
Stromky nově vysazené nebo stromky mladé tvarujeme o něco dříve, v období těsně před rašením.
Další informace si poslechněte v reportáži.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.