Jiří Vančat ve své Kantýně U Juráška dbá na tradici poctivého řemesla

Pan Jiří Vančat si musel cestu ke své profesi pekaře a cukráře najít. Po různých životních pracovních zkušenostech zjistil, že právě pečení s láskou a péči je činnosti, která ho zcela naplňuje. Přeje si lidem osladit život a svými kvalitními výrobky je dobře naladit. Všechny tyto zásady už několik let dodržuje ve své Kantýně U Juráška.

Kantýna U Juráška je v Příbrami stále známější pojem. Označení „kantýna“ totiž dokonale vystihuje místo, kde si každý pochutná. Přesně o to se ve svém podniku snaží cukrář a pekař Jiří Vančat. Pochutnáte si tu nejen na domácích koláčích a zákuscích, ale také na slaném pečivu. Ostatně se svými škvarkovými plackami a žloutkovými věnečky Jiří Vaňkát vyhrál soutěž Regionální potravina za Středočeský kraj.

V květnu dokonce na objednávku pekl 1000 škvarkových placek do Bruselu na oslavu výročí 20 let České republiky v Evropské Unii. Jeho Kantýnu U Juráška nově najdete v Sevastopolském náměstí v Příbrami. Jiří Vančat má rád poctivé řemeslo. Jeho cesta k otevření své „kantýny“ ale nebyla přímá. Musel si ověřit, co je jeho životním posláním.

Není nad poctivé řemeslo

Ačkoliv se sice pekařem a cukrářem vyučil, chtěl si vyzkoušet také něco jiného. Doplnil si vzdělání a přibližně 10 let pracoval v oblasti finančnictví a pojištění. Po čas ale přestal být se svým životem spokojený. Chtěl prodávat své vlastní výrobky, něco, co bylo skutečně a kvalitní a také hmatatelné. A v případě jeho řemesla i chutné.

Rozhodl se vrátit se ke svému původnímu řemeslu a po této životní zkušenosti se rozhodl postavit se ke své práci jinak. Chtěl, aby od něj lidé odcházeli spokojení a aby si u něj opravdu pochutnali. Práce ho velmi baví a už při prvním pohledu na jeho výrobky vidíme, jak jsou poctivě a kvalitně vyráběné. Navíc, své dobroty pan Vančata připravuje přímo ve své kantýně. Vůně z pečení se pak line i ven na ulici a láká každého k návštěvě.

Na začátku byla babička a její formy na bábovku

A proč vlastně právě pečení? I v jeho životním příběhu najdeme babičku, na jejíž bábovky nelze zapomenout. Její formu na bábovky má pan Vančata dodnes a patří k jeho nejoblíbenějším. Postupem času si ale udělal celou sbírku forem. Dnes jich má přibližně 40 a každá je z jiného materiálu. Formy pak vybírá podle nálady a ve své podstatě peče pokaždé jinak. O fantazii není nouze ani při pečení koláčů.

Na hluk ze zapnuté trouby je už zvyklý a je spíše nervózní, když trouba nejde. Během dnes se totiž v pečení nezastaví. Koláče v kantýně většinou zmizí do dvou hodin. V zázemí pak průběžně připravuje další koláče, takže během dne nabízí stále čerstvé pekařské a cukrářské výrobky. Během oběda si pak většinou můžete v kantýně dát i dobrou polévku a pochutnat si k ní na slaném quiche nebo oblíbené škvarkové placce. A na závěr si dát lahodný zákusek. Nic totiž pana Vančatu nepotěší víc, než pokud odejdete dobře najedeni a spokojeni.

Spustit audio