Kastelánka Šárka Kovaříková nocuje v blízkosti Albrechta z Valdštejna. Je pochovaný na zámku v Mnichově Hradišti

Šárka Kovaříková je kastelánkou zámku Mnichovo Hradiště. V zámeckém areálu dokonce i bydlí. Nocuje tak kousek od místa, kde spí věčným spánkem známý vojevůdce a politik Albrecht z Valdštejna. Ten je se svou první manželkou pochovaný v kapli svaté Anny. A kaple je společně s kostelem sv. Tří králů jedním z prohlídkových okruhů zámku.

Jaké to je, usínat v blízkosti takové osobnosti? „Albrechta mám za několika dveřmi, všechny jsou poctivě zamčené. Člověk si nepřipouští, že je vedle něj pohřbený takový velikán. Pohřbených osob tu ale může být více, protože část zámeckého areálu byla kdysi dávno hřbitovem,“ připomíná Šárka Kovaříková. A jestli na zámku straší? „Na každém historickém objektu straší,“ usmívá se kastelánka. „Spousta věcí má logické vysvětlení. Ale když mám pocit, že zvuky, problikávající světla a tak podobně už přesáhnou určitou míru, tak poprosím o klid, že bych se ráda vyspala.“

Kastelánka Šárka Kovaříková

Kapli, kde je pochován Albrecht z Valdštejna, si můžete prohlédnout v rámci třetího prohlídkového okruhu mnichovohradišťského zámku. Je zde také lapidárium barokních soch z celých středních Čech a dvě výstavy Albrechtovi věnované. Někteří návštěvníci jsou překvapení, že hrob slavného vojevůdce se nachází právě zde. „Je to zhruba půl na půl. Chodí sem návštěvníci, kteří se na prohlídce dozví, že je tu pohřben a diví se. A jiní chtějí vidět právě jeho hrob.“

Zámecké divadlo

Na zámku v Mnichově Hradišti mají i další lákadla, kupříkladu původní zámecké divadlo z roku 1833. Vzniklo proto, aby se účastníci třítýdenní schůzky Svaté Aliance, která se zde konala, měli ve volném čase čím zabavit.

Zámecké divadlo

Teplé oblečení, ve kterém mě kastelánka zámkem provází, to je klasika. Při procházce parkem nám stačil krátký rukáv, uvnitř je to spíš na teplou bundu. „Kancelář mám v renesanční části s tlustými kamennými zdmi, tak se chodím do parku ohřát. Většinu pracovní doby totiž trávím u počítače,“ říká kastelánka Šárka Kovaříková.

Z historie zámku

Prvním významným majitelem hradištského zámku byl vůdce české stavovské a protestantské opozice Václav Budovec z Budova. Ten dal v roce 1606 dosavadní sídlo přestavět na reprezentační zámek, který odpovídal jeho společenskému postavení. Po porážce stavovské opozice v roce 1621 byl Budovec popraven a jeho majetek zkonfiskován. Konfiskovaný zámek i panství získal Albrecht z Valdštejna.

Roku 1627 tento majetek postoupil svému bratranci Maxmiliánovi z Valdštejna. V držení valdštejnského rodu zůstal zámek do roku 1946 a Mnichovo Hradiště se stalo na dlouhou dobu střediskem celého valdštejnského panství. Na přelomu 17. a 18. století byl renesanční zámek přestavěn do nynější barokní podoby. Zámecký areál posléze doplnily objekty koníren, jízdárny, kočárovny a sala terreny. Vznikl tak mimořádně cenný komplex vrcholně barokní architektury v Čechách.

Zámek Mnichovo Hradiště
Spustit audio