Krautfleky podle Dobromily Petrasové, tedy fleky se zelím a špekem jsou rychlé, levné a chutné
Těstoviny se zelím nazývané u Dobromily Petrasové v Teplicích „krautfleky“ jsou výtečným jídlem chudých. Stačí tři základní suroviny a vykouzlíte úžasné jídlo plné chuti. Skoro, jako byste cítili i kachnu. Jen to zkuste a dáte nám za pravdu.
- 1 větší hlávka zelí (2,5 kg)
- 125 g sádla
- 4 středně velké cibule
- 150 g špeku
- 1 polévková lžíce soli
- 1 polévková lžíce mletého kmínu
- 1 lžička pepře
- 3 stroužky česneku
- 800 g těstovin (fleky, vřetena)
Postup
Cibule osmažíme na sádle dorůžova. Potom po částech přidáváme zelí, sůl, kmín, pepř a trochu vody. Necháme část zelí podusit, až zmenší svůj objem, přidáme další část zelí, koření a propasírované stroužky česneku. Vše přiklopíme a dusíme.
Příprava zelí trvá přibližně 3 hodiny. Ke konci sundáme pokličku a necháme po dobu asi 15 minut vydusit vodu, aby zelí získalo světle hnědou barvu.
Pak nakrájíme na kostičky špek nebo slaninu. Vložíme ji do rendlíku a vyškvaříme drobné škvarky.
V dalším hrnci s osolenou vodou uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.
Když jsou těstoviny hotové, scedíme je a přendáme do velké mísy. Přidáme k nim podušené zelí a škvarky společně s tekutým sádlem. Vše promícháme, případně dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Dobromila Petrasová
Recept získala od své babičky, která ho podědila po svých předcích. Tento recept se tedy v rodině dělá už přes 100 let a všem stále chutná.
Přivítala nás v zástěře před domem, právě totiž dopekla kapra v rajčatech, kterého jsme dostali k obědu společně s bílou bagetou. Bylo to vynikající.
Užili jsme si vaření v nádherném historickém bytě z přelomu 19. a 20. století. Na naše snažení dohlížel i černý kocour Mikeš, kterého paní Petrasová zachránila venku u popelnice.