Křehké koláčky Lady Poukové se vám na jazyku rozplynou jak malé sladké polštářky
Sladké mají Češi rádi, důkazem je další recept na koláčky. Malé plněné křehké koláčky zalité směsí rumu a másla připravila s radostí Lada Pouková v Třebovici. A protože pracuje u dráhy, jak se říká, pekli jsme přímo v nádražní budově. Připomeňte si s námi tento soutěžní recept z roku 2019.
- Ingredience na těsto:
- 2 žloutky
- 400 g hladké mouky
- 35 g droždí
- 15 g cukru krupice
- ¼ kávové lžičky soli
- 125 ml mléka
- 125 g másla
- 125 g 100% tuku
- na zalití koláčků po vytažení z trouby:
- 125 g rozpuštěného másla
- 125 ml rumu
Množství vychází na 1,5 plechu. Napřed si připravte náplně, poté těsto.
Maková náplň
- Na makovou náplň:
- 125 g makové náplně (kupované)
- 60 ml mléka
Makovou suchou směs smícháme s mlékem, aby se mák nasákl a dobře se s ním pracovalo.
Tvarohová náplň
- Na tvarohovou náplň:
- 250 g tvarohu z vaničky
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- ½ balíčku vanilkového pudingu
Nejdříve vyklopíme tvaroh do misky, pak přidáme všechny ostatní suroviny a vše dohladka rozmícháme.
Povidlová náplň
Na povidlovou náplň vám stačí 250 g švestkových povidel.
Těsto
Hladkou mouku přesejeme na vál, přidáme sůl, na hrubém struhadle nastrouhané máslo a 100% tuk a žloutky.
Dál si připravíme kvásek z droždí, teplého mléka a cukru, který pak přidáme do směsi. Vše zpracujeme rukama na vále.
Z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a z něj vykrajujeme čtverečky 5 x 5 cm. Do každého čtverečku vložíme lžičku náplně jednotlivě a šáteček zavážeme. Vždy protilehlé strany čtverečku k sobě přitáhneme a stiskneme. Rovnou dáváme na plech jeden vedle druhého jako buchty, šátečky tak neztratí tvar.
Před pečením koláčky nijak nepotíráme a pečeme v troubě vyhřáté na 180° C asi 20 minut.
Během pečení rozpustíme máslo, rozmícháme s rumem. Šátečky zalijeme touto směsí hned po vytažení z trouby - ještě horké, aby se nasákly. Potom šátečky obalíme v moučkovém cukru s vanilkou (jako vanilkové rohlíčky).
Lada Pouková
Bydlí v hlavní nádražní budově v Třebovici na Českotřebovsku a z kuchyně vidí na hlavní železniční koridor Praha–Ostrava. Sama pracuje v administrativě u dráhy, její přítel je strojvůdcem. Ale v čase našeho natáčení byl v lázních.
Přivítala nás s úsměvem, a v horku jsme hned vypili džbánek domácí bezové limonády a dali si také výborný těstovinový salát.
Tyto křehké koláčky dělá už více než 10 let. Už při prvním pečení všem zachutnaly, a tak se pečou od té doby pravidelně.