Křupavý biskupský chlebíček od Josefa Maršálka obsahuje všechny chutě Vánoc
Tenhle biskupský chlebíček naučila péct Josefa Maršálka jeho babička Boženka. Je to křupavý klenot, který do Vánoc změkne a provoní váš domov ovocem, rozinkami a všemožným kořením. Hodí se ke kávě i čaji.
- Suroviny na 2 chlebíčky:
- 2 vejce velikosti M
- 20 g medu
- 100 g cukru krupice
- 185 g hladké mouky
- 1 g jedlé sody
- 2 g skořice
- 2 g muškátového oříšku
- 2 g anýzu
- 2 g zázvoru
- 2 g soli
- 150 g rozinek
- 150 g kandovaného ovoce
- Na potření:
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
Postup
Do mísy rozklepneme 2 vejce, přisypeme cukr, všechno mleté koření, přilijeme med, přidáme sůl a vše pořádně prošleháme metlou. Není třeba získávat objem, protože je tam jedlá soda, ale je potřeba, aby se vše spojilo s vejci.
Do mísy ke vzniklé kaši přisypeme kandované ovoce, rozinky a poté hladkou mouku. Těsto opatrně zabalujeme tak, že stěrkou pomalu objíždíme vnitřek mísy a těsto na krajích promícháváme s tím ve středu, aby se zapracoval i poslední drobeček, ve kterém by mohlo být kypřidlo.
Nakonec těsto jakoby prokrajujeme stěrkou napříč. Jde o tzv. francouzské míchání těsta. Těsto by mělo mít konzistenci jednolité drobenky. Bude lehce lepivé a pórovité. Není záměrem uhníst hladké těsto.
Následně si lehce pomoučíme vál, na kterém budeme s těstem pracovat. Rozdělíme ho na dvě poloviny a vytvoříme dva válečky. Jako bychom vyvalovali prameny vánočky.
Chlebíčky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem krupice.
Takto upravené biskupské chlebíčky vložíme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 25–30 minut. Chlebíčky musí po upečení získat zlatavou barvu a vonět po koření a ovoci.
Chlebíček necháme po vytažení z trouby 10 minut odpočinout, a pak ho nakrájíme ostrým nožem s pilkou na 6–7 mm tenké plátky. Kousky chlebíčku budou křupat, ale do Vánoc zvláční.
Kdyby ne, do krabice s chlebíčkem vložíme na půlku rozkrojené jablko, zabalíme do folie a druhý den bude chlebíček měkký.
Josef Maršálek
Recept má od své milované babičky Boženky, které je už přes 80 let. Zná ho od prvních chvíle, kdy vnímal Vánoce a nepamatuje si svátky bez tohoto chlebíčku. Recept ho doprovází celý život na všech jeho cestách.
Josef miluje Vánoce a cukroví se u nich peklo vždy. Začínalo to asi třemi druhy, když pekla sama maminka. Když mu bylo asi 5 let, začínal péct s babičkou. To už dělávali asi 10 druhů. Když se do toho v dospělosti opřel on sám, pekl svého času i 35 druhů vánočního cukroví. Než poznal, že se recepty, těsta i náplně opakují a není jich tolik potřeba.