Které rostliny můžeme v zimě vysadit do truhlíků a jak o ně pečovat?

8. prosinec 2023

I v zimních měsících mohou naše okna nebo balkony zdobit truhlíky s živými rostlinami. Když ovšem nezapomeneme na zásadu číslo jedna: zalévat. Pro které rostliny se rozhodnout, to poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Při tvorbě zimních truhlíků máme dvě možnosti. Jednak můžeme rostliny nechat v původních obalech a do truhlíků je jen poskládat vedle sebe. Takové rostliny zimu většinou nepřečkají a na jaře skončí na kompostu. Nemají totiž dostatečnou ochrannou peřinu ze zeminy.

Libavka hrotitá - mrazuvzdorná rostlina z čeledi vřesovcovitých

Rostliny ovšem můžeme do truhlíku vysadit. Čím větší množství zeminy použijeme, tím pomaleji bude reagovat na zamrzání, rozmrzání, vysychání. Tedy tím lépe. Vysadit můžeme třeba malé jehličnany, buxusy, vřesy, vřesovce, břečťan, čemeřici, libavku hrotitou, okrasnou kapustu nebo zelí, můžeme zkusit i drobnokvětý mrazuvzdorný brambořík (Cyclamen coum).

Do výsadby můžeme použít také drátovec, který mrazy nepřečká, ale na jeho vzhledu se to nijak neprojeví.

Vysazené rostliny nesmíme zapomenout zalévat. Pokud použijeme samozavlažovací truhlíky, před mrazivými dny či nocemi spodní zásobárnu vody vylijeme, aby nám truhlík nepopraskal.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.