Kynuté knedlíky s povidly neboli pařené buchty Dagmar Luciakové jsou lehké jako peřinka

Další recept naší soutěže nás zavedl do Plzně do bytu paní Dagmar Luciakové. Učila nás dělat kynuté knedlíky s povidly vařené v páře na utěrce a sypané perníkem a ořechy. Recept se v její rodině dělá už desítky let, ať už jako dezert nebo hlavní jídlo.

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • 60 nastrouhaného perníku
  • 125 g másla
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 6 lžic povidel

Postup

Do mísy prosejeme mouku, smícháme jí se suchým droždím, přidáme 1 vejce, špetku soli a zalijeme teplým mlékem. Vše uhněteme v robotu. Těsto by mělo být pevné, hladké a voskově lesklé. Dáme ho přikryté kynout na 20 minut.

Mezitím si připravíme přepuštěné máslo – do kastrůlku k máslu přidáme kapku oleje, aby se máslo nepřipálilo  a zahříváme ho do rozpuštění. Když se z másla stane konzistentní hladká hmota, můžeme pro naše účely máslo odstavit.

Vykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na díly (6–8 ks), necháme chvilku nakynout. Po té do každé kuličky vytlačíme důlek, vložíme lžíci povidel a zase zpátky zabalíme jako buchty. Opět necháme aspoň 10 minut kynout.

Mezitím si připravíme do kastrolu vodu a pařák, protože se buchty budou vařit v páře.

Na pařák dáme utěrku, položíme knedlík, potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem, přidáme další knedlík, zase potřeme, aby se neslepily, a potom přiklopíme pokličkou a 15 minut vaříme v páře.

Po vyjmutí knedlíky zdobíme nastrouhanými ořechy nebo nastrouhaným perníkem a polijeme přepuštěným máslem. Cukr nedáváme, povidla jsou sladká.

Dagmar Luciaková

Přivítala nás v kuchyni plné jídla. Na stole byly domácí tyčinky z listového těsta i šneci, koláčky z majonézového těsta i svíčková s knedlíkem. Kromě toho se nám představil psí člen domácnosti – pražský krysařík, který měl i vlastní fotbalový dres. Paní Luciaková je totiž fanouškem Viktorky Plzeň. Kromě psa ale ještě chová velké pavouky. I s těmi jsme se seznámili, naštěstí jen přes sklo.

Recept na kynuté knedlíky s povidly neboli pařené buchty má od tchyně manžela, ta ho měla od své maminky. Paní Luciaková je vaří už 37 let.

Dagmar Luciaková a Patrik Rozehnal