Mák je chutný a hlavně zdravý, ale pozor na správné skladování
Také pečete vaší rodině makové buchty? Pokud ano, dopřáváte jí tím pěknou porci zdraví. Mák je totiž dobrý na kosti, klouby, zuby, nervy, vlasy i oči.
Pomáhá při nespavosti, léčbě ekzémů a dokonce chrání před mrtvicí. Důležité je ovšem jeho skladování. Vždycky by měl být v uzavřené sklenici, kde se nebude tak rychle kazit a zachová si své typické aroma.
Pokud se vám zdá mdlý, můžete ho lehce přivést k životu. Stačí jej nejdříve nasucho opražit na pánvi a teprve potom pomlít. Uvidíte, že bude zase jako čerstvý. Vaše Iva Hüttnerová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.