Maminčin jablečný štrúdl od Lukáše Pařízka lístkuje jedna báseň a stačí pár surovin

Tenhle závin je plný šťavnaté náplně z jablek, skořice a ořechů. Není nad domácí štrúdl. S láskou a péčí ho upekl Lukáš Pařízek z Litoměřic, kterého ho naučila dělat jeho maminka Květa.

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g 100% tuku
  • 2 lžičky soli
  • 200 studené vody
  •  
  • Na náplň:
  • 8 velkých jablek (po oloupání 250 g)
  • 4 hrnky strouhanky (1 hrnek = 250 ml)
  • 4 lžíce mleté skořice
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 2 hrsti rozinek
  • Tip: můžeme použít mandle i sušené ovoce
  •  
  • Na potření:
  • 1 vejce

Postup

Začínáme těstem. Do mísy nasypeme trochu hladké mouky, pak přijde část zchlazeného a nastrouhaného tuku, poté zase vrstva mouky. Takto to děláme asi napětkrát.

Důležité je, aby se nastrouhané hoblinky tuku obalily pokaždé v přisypané mouce. Čím víc se obalí, tím lépe vzniká listování výsledného těsta při pečení.

Pak přidáme sůl a přilijeme nejprve 100 ml vychlazené vody a vše promícháme. Postupně přiléváme zbytek vody, až se těsto spojí.

Vznikne řidší těsto s hoblinkami tuku. Začneme podsypávat moukou až do kompaktní konzistence těsta. Dáme odpočinout do lednice asi na půl hodiny.

Odpočinuté těsto položíme na pomoučněný vál, rozdělíme na dvě poloviny a klasicky rozválíme obě půlky válečkem. Plát těsta by měl být 2–3 mm tlustý a měl by široký jako pekáč, na který budeme dávat budoucí závin.

Zkontrolujeme, že se těsto nikde nepřichytlo k válu, pokud ano, v této fázi můžeme ještě podsypat moukou a znovu rozválet.

Takto připravené těsto naplníme. Pomyslně si jeho plochu rozdělíme na třetiny (pásy), do prostředního pásu nasypeme strouhanku. Rozhrneme a začneme vrstvit nahrubo nastrouhaná jablka, polovinu z celkového množství.

Jablka posypeme skořicí, cukrem a mletými ořechy. Podle chuti dodáme rozinky. Na závěr celé posypeme ještě jednou vrstvou strouhanky.

Štrúdl zabalíme. Nejprve ze stran přihneme konečky, a pak jeden pás seshora přehneme přes celou náplň, z druhé strany to samé. Pak štrúdl opatrně podebereme a přesuneme na plech s pečicím papírem.

S druhou polovinou těsta a polovinou náplně uděláme to samé.

Na plechu štrúdl ještě dotvarujeme. Je lepší, když je těsto přímo na náplni, že tam nejsou žádné bubliny, pak lépe listuje.

Povrch můžete potřít rozšlehaným vajíčkem. My jsme jeden potřeli a druhý ne. Vložíme do trouby předehřáté na 250 °C a pečeme 30 minut.

Lukáš Pařízek

Recept je v jejich rodině už minimálně třetí generaci. Maminka Květa se ho učila od své maminky, čili Lukášovy babičky. Maminka Květa už mezi námi není a Lukáš na ni i touto cestou vřele vzpomíná a vysílá nahoru své díky. Měl rád, jak maminka pekla pokaždé něco sladkého ke snídani a tento štrúdl to býval často.

Během pečení fandila svému panu Pařízkovi jeho žena Lenka a dvě dcery Anička a Žofie. My jsme zase ochutnali cuketový perník a cuketovou nádivku s uzeným masem. Obojí bylo výborné.

Patrik Rozehnal a Lukáš Pařízek