Na XVII. všesokolský slet se chystají i devadesátileté sokolky. Některé nacvičují už posedmé

Sokolové a sokolky už netrpělivě počítají dny do začátku XVII. všesokolského sletu. Na stadion v pražském Edenu se těší i 96letá Květa Prücknerová, která do Sokola přišla před 90 lety a na sletu poprvé cvičila v roce 1938. I když se tato křehká dáma neobejde bez chodítka, ráda by ještě zažila nadšení ze společného cvičení. Na plochu stadionu jí proto pomohou sokolové z Hanspaulky.

V tělocvičně Sokola Hanspaulka se Věrná garda schází každý čtvrtek. Květu Prücknerovou u dveří vítají potleskem. „To je krásný,“ usmívá se Květa, když s podporou chodítka vchází do tělocvičny. „Jdeš taky cvičit?“ radují se ostatní cvičenky. „No jo, já budu cvičit raz, dva, tři, čtyři,“ směje se Květa.

Nácvik trvá zhruba hodinu, Květa ale většinu času sedí na chodítku a pozorně sleduje, jak nacvičují ostatní sokolové a sokolky. Občas naznačí pohyb rukama, aby si připomněla choreografii. Ona sama totiž nacvičuje hlavně doma po menších kouscích.

Nácvik na slet provází vždy dobrá nálada

„My jsme ji přesvědčovali dlouho, že nás neopustila, že je furt s námi, a že chceme mít nejstarší cvičenku na sletu. Bohužel, zase tam jsou starší, takže musí za dalších šest let opět nastoupit,“ říká s nadsázkou rozesmátý Milan Horák. „ Ale starají se o mne. Vozí mne autem do cvičení a ze cvičení, opravdu,“ pochvaluje si paní Květa.

V současné době bydlí v domově s pečovatelskou službou, ale cvičení zůstalo pevnou součástí jejího života. „Denně cvičím u zábradlí nožkama různý cviky, pak pochoduju každý den čtyři patra nahoru a dolů bez vozejčku,“ přidává recept na to, jak se udržet i ve vysokém věku v kondici.

Věrná garda

Květa Prücknerová není ale v tělocvičně jediná sokolka, která už přesáhla devadesátku. Věčně usměvavá Ivana Gubertová ze Sokola Střešovice oslavila 92. narozeniny a na slet nacvičuje skladbu „Jdi za štěstím“ spolu s dcerou Zuzanou Páchovou. Na ploše stadionu se vystřídají s Ivaninou pravnučkou, která bude před nimi cvičit jako mladší žákyně ve skladbě „Sokolhraní“. Ivana Gubertová poprvé vystoupila jako dorostenka na sletu v roce 1948 a od té doby nechyběla ani na jednom. Při nácviku se pohybuje po tělocvičně neuvěřitelně lehce a ani se moc nezadýchá.

„Věrná garda jsou vlastně lidé, kteří cvičili dlouho v Sokole, a mají už nějaký věk. Dřív ten věk byl 55 let. Teď kdybychom řekli pětapadesátiletým, že mají jít do Věrný gardy, no tak to by se urazili. I sedmdesátiletí se urazí,“ směje se náčelnice Sokola Hanspaulka Anna Horáková. „Do našeho oddílu chodí opravdu lidi 70 plus.“ Letošní motto této obří sportovní akce je „slet spojuje“. Skladba složená z písní Karla Gotta propojí mladší seniory a věrnou gardu.

Poslední nácviky a secvičné na XVII. Všesokolský slet se konají během června po celé republice. Největší sportovní a společenská akce roku 2024 se odehraje v Praze od 30. června do 5. července 2024.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.