Nebojte se razantně protrhat plůdky jabloní a hrušní, přinese vám to kvalitní ovoce

24. červen 2022

Největší audioportál na českém internetu

O kvalitě plodů rozhoduje především korekce násady probírkou.jpg | Foto: Jolana Nováková, Český rozhlas

Abychom měli pěknou úrodu jablek a hrušek, pustíme se do korekce násady. Tedy do snižování počtu plodů na stromě. Které tam nechat, které odstranit, a proč bychom plody měli vyštipovat? To nám poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„U jabloní necháváme v jednom květenství jedno až dvě jablka. U odrůd tvořících menší plody ponecháme prostřední plůdek, takzvaný královský, dává základ většímu jablku. U odrůd mívajících plody velké, necháme plůdky dva, nikdy však jeden z nich nesmí být ten prostřední, královský. To by se pak jablka lišila velikostí.

Korekce plodů slibuje jejich dostatek i pro příští rok.jpg

Plůdky nevylamujeme, odštipujeme je od stopky. Po vylamování může dojít k zaschnutí celého květenství. Zatímco u vyštípnutých plůdků stopka zaschne a odpadne bez následků.

U velkoplodých odrůd by na jedno jablko mělo na větvi zůstat více než 10 listů. U drobnoplodých o trochu méně. Probírka plodů nám přinese kvalitní, velikostí a vyzráváním dosti jednotné ovoce. A taky předpoklad pro tvorbu květních pupenů v dalším roce.“

Jak redukovat plody na hrušni? Poslechněte si v reportáži.

Plody při redukci nevylamujeme, ale vyštipujeme

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.