Proč bývají okurky hořké a jak tomu zabránit
Hořkost okurek způsobuje cucurbitacein. Tuto látku začnou okurky vylučovat, když nemají dobré pěstební podmínky. Chybí voda, střídá se horko a chlad. A když nemají gen nehořkosti? Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
„Hořké okurky, to bývají obyčejně některé původní odrůdy. Třeba nakladačky Bílské, Mělnické, Pálavské byly syrové často hořké, ale po ohřátí v láku hořkost ztratily.
Hořké bývaly okurky obyčejně tehdy, kdy se střídalo chladno s horky, nebyly dobře zalité. V teple a s kvalitní péčí hořké nebývaly ani odrůdy, které v sobě neměly gen nehořkosti.
Občas dělá počasí takové kotrmelce, že i nehořké okurky to ‚zlomí‘ a trochu zahořknou. Hořký kousek od stopky, od konce, mají i takzvané čínské okurky, odrůdy bez genu nehořkosti. Ve vyrovnaně teplých a vláhově stabilních letech hořkost prakticky mizí.
Které okurky nakladačky zvolit pro pěstování? Doporučuji odrůdy s hustou bradavičnatostí, které se vyznačují mohutnější kořenovou soustavou, silnějším růstem a vyšší vitalitou. Lépe snášejí méně vhodné klimatické i pěstitelské podmínky. Jejich bujný růst a mohutný kořenový systém zajišťují rychlou regeneraci po klimaticky nepříznivém období.“
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.