Nedělní Noční linka: Velikonoční kuchyně, tradice i speciality vašeho domova

4. duben 2021

Co vaříte a pečete o velikonočních svátcích a co u vás doma mají vaši nejbližší rádi? Jsou to hlavně pokrmy z jehněčího masa, nebo naopak kapr a co se u vás peče třeba za cukroví a jiné druhy pečiva?

Velikonoce jak známo, jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho jsou Velikonoce obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně a také se v různých regionech připravují tradiční velikonoční pokrmy i pečivo. A jak je to u vás doma?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.