Nejlepší jablečný a hruškový kompot podle babičky Boženky od cukráře Josefa Maršálka
Každý z vás asi rád zužitkovává ovoce ze své zahrádky. Kromě marmelád se dělají i kompoty, které zažívají renesanci. Zde je jeden klasický rodinný recept:
Jablečný kompot babičky Boženky
Babička Boženka dala do hrnce studenou vodu, skořici, hřebíček, na velké kusy nakrájená oloupaná jablka a hrušky, a pomalu přivedla k varu.
Do vařící směsi přidala cukr a ihned odstavila hrnec z plamene. Dochutila citronovou šťávou a nechala vychladnout.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.