Jemné, křehké, měkké. Šťavnatá kuřecí prsa na houbách si užil Zdeněk Troška

Mezi tradiční české omáčky patří i ty houbové. Jednu světlou, smetanovou verzi se naučili vařit i Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal. Výborně se hodí ke kuřecímu, jak předvedl šéfkuchař pražské restaurace Nota Bene Lukáš Nevyjel. Na ochutnávku dorazil režisér Zdeněk Troška.

Kuřecí prsa na houbách ve smetanové omáčce

Ingredience
  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 cibule nebo šalotku
  • 250 g čerstvých hub (mohou být sušené)
  • 200 g smetany ke šlehání
  • máslo
  • trochu citronové šťávy
  • tymián
  • olivový olej
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • drůbeží vývar

Postup:

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a na rozpálené pánvičce opečeme. Maso vkládáme kůží dolů. Pečeme z obou stran, dokud není kůže do zlatova. Potom dopečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 7 minut.

Opečená kuřecí prsa s kostí

Cibuli nakrájíme najemno, přidáme tymián a na pánvičce, kde máme olivový olej a máslo, ji zpěníme lehce do zlatova. Můžeme přidat mouku, pokud máme raději hustší konzistenci. Potom zalijeme připraveným drůbežím vývarem a necháme provařit přibližně 20 minut. Následně přidáme houby a vaříme. Pokud použijeme čerstvé houby, nejdříve je orestujeme. Nakonec přidáme smetanu, citronovou šťávu a máslo.

Lukáš Nevyjel

Vyučil se v Praze. Vaří z čerstvých surovin. Nesestavuje prý stálý jídelní lístek, protože je lepší zaskočit každý den na trh nebo do obchodu a podle aktuální nabídky se rozhodnout, co uvařit hostům. Stává se prý, že ani hodinu před otevřením lokálu neví, co bude podávat.

Patrik Rozehnal, Zdeněk Troška a Lukáš Nevyjel

Nepoužívá umělá dochucovadla, sní všechno, co je připraveno dobře a podle receptů. Nepohrdne ani hovězím gulášem od maminky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.