Bigos z Lašska
Z jídel našich babiček, které se vařily v moravských regionech, vybíráme bigos. Jeho domovem je Lašsko, tedy severovýchod Moravy.
- 10 dkg kysaného zelí
- 40 dkg hovězího masa
- sůl
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžičky kmínu
- 4 bobkové listy
- 1 lžička majoránky
- 2 cibule
- hrst sušených hub
- 20 dkg sádla
- 40 dkg vepřového masa
- 15 dkg škvarků
- 1 klobása (papriková)
Propláchnuté zelí zalijeme vroucí vodou, přidáme na kousky nakrájené hovězí maso, osolíme a vložíme všechno koření, nakrájenou cibuli a houby a dusíme. Potom asi po 2 hodinách přidáme sádlo, vepřové maso a škvarky a dusíme další 2 hodiny. Nakonec vložíme klobásu a opět dusíme 2 hodiny. Pak necháme odležet jeden den. V kraji se říká, že správný bigos, se musí dusit nejméně 7 hodin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.