Valašská kyselica
Hlavními surovinami tohoto receptu jsou brambory, tuřín a zelí. To se pěstovalo a jedlo nejen u nás, ale také na Valašsku. Jak se vařila valašská kyselica, a jaká je historie Valašska, poví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 40 dkg kysaného zelí
- 30 dkg nakrájených brambor
- 10 dkg klobásy
- 10 dkg slaniny
- 1 dcl mléka
- 1,5 dcl kysané smetany
- 10 dkg cibule
- 3 dkg másla
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- bobkový list
- nové koření
- sušené houby
- sůl
- pepř
- bylinky
- ocet
- sůl
Uvaříme zelí s kmínem, v druhém kastrolku uvaříme brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín a byliny. Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky a vše slijeme dohromady. Na másle osmažíme cibuli, klobásu, slaninu, a nakonec přidáme ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání provaříme asi dvacet minut. Na konec přidáme zakysanou smetanu, dochutíme octem, solí, pepřem a můžeme přisladit i cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.