Cibulová polévka podle receptu z knihy Cibulářství Emanuela Meliše z roku 1886

Než se Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pustí do přípravy cibulové polévky, prozradí životní příběh jednoho z autorů dobových kuchařek.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce: 

Oloupejme asi 6—8 drobných cibulí, rozkrájejme je na drobno, dejme je v másle smažit až zežloutnou, pak k tomu přidejme trochu mouky, nechme to chvíli smažit, přilejme 3 litry hovězí polívky a přidejme kořenové zeleniny, nechme to vařit, proceďme pak polévku, přidejme pepř a sůl a ještě 2 žloutky ve smetaně rozkloktané. Do této polévky dejme smaženou na kostky rozkrájenou housku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.