Babiččin domácí chléb
Příprava chleba patřila v době našich babiček k základním dovednostem. Postup připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají zvyky spojené se svátkem sv. Háty.
- záděl: 1 vrchovatá lžíce kvásku
- 15 dkg žitné celozrnné mouky
- 1,5 dcl vody
- těsto: 3,5 dcl vody
- 10 dkg žitné chlebové mouky
- 10 dkg špaldové celozrnné mouky
- 40 dkg hladké mouky
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky kmínu
Ráno důkladně promícháme kvásek s vodou a žitnou celozrnnou moukou. Přikryjeme a necháme kvasit. Po 8 hodinách přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké měkké těsto. Opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout 4-5 hodin. Nakynuté těsto znovu propracujeme, zformujeme bochník a vložíme do misky vyložené pomoučenou utěrkou. Necháme ještě chvíli kynout, pak opatrně vyklopíme na vymazaný plech, nařízneme a vložíme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.