Babiččin domácí chléb

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Petr Stupka, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Domácí chléb

Příprava chleba patřila v době našich babiček k základním dovednostem. Postup připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají zvyky spojené se svátkem sv. Háty.

Ingredience
  • záděl: 1 vrchovatá lžíce kvásku
  • 15 dkg žitné celozrnné mouky
  • 1,5 dcl vody
Ingredience
  • těsto: 3,5 dcl vody
  • 10 dkg žitné chlebové mouky
  • 10 dkg špaldové celozrnné mouky
  • 40 dkg hladké mouky
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu

Ráno důkladně promícháme kvásek s vodou a žitnou celozrnnou moukou. Přikryjeme a necháme kvasit. Po 8 hodinách přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké měkké těsto. Opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout 4-5 hodin. Nakynuté těsto znovu propracujeme, zformujeme bochník a vložíme do misky vyložené pomoučenou utěrkou. Necháme ještě chvíli kynout, pak opatrně vyklopíme na vymazaný plech, nařízneme a vložíme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.