Odkud se bere plíseň bramborová a jak proti ní zakročit?

12. červenec 2024

Brambory jsou drahé a tak se někteří z nás rozhodli, že si je budou pěstovat sami. Co si ale počít, když porost brambor zasáhne plíseň bramborová? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Letošní rok rozvoji plísně bramborové přeje. Teplo a občasný déšť ji probouzí ve větší míře, než třeba vloni. Na odrůdách je vidět i rozdílná odolnost. Ronja a Manuka jsou napadány pomaleji, ostatní odrůdy, podle zapojení porostu více. Tam, kde mohl řádkem po dešti fouknout vítr a osušit rostliny do dvou hodin po dešti, je plísně méně než tam, kde byly rostliny ovlhčené déle.

Odkud se plíseň bere?

Sázíme-li vlastní sadbu a vloni jsme nějakou tu plíseň měli a neošetřovali přípravky, které krom natí chrání i hlízy, mohli jsme si ji přinést ze sklepa. Choroba prorůstá stvolem brambory, v napadených listech dozraje, začne produkovat spóry, které se šíří do okolí. A je to tu. Za dvě hodiny po dešti mohou být napadeny listy, na které spóry dopadly, za několik málo dní zase dozrají spóry nové a plíseň se rozletí dál.

Takový list brambory už šíří spóry do okolí

Jenže plíseň dokáže přezimovat na zbytcích rostlin i v zemi. Proto se nejspíše v dávných dobách nať pálila. Když brambory sázíme na pozemek, kde plíseň byla, dříve než za čtyři roky, budou se na jejím napadení podílet spóry z půdy.

Plíseň nejprve ničí nať a stonky. Jenže ona při vhodných podmínkách ničí i hlízy. Když přijde déšť, smývá voda spóry do země, kde napadají hlízy. Vlastně můžeme mít napadené i velmi rané brambory do té míry, že v zemi začnou hnít.

Postup plísně od první napadené hlízy

Je na uváženou, jestli i porost velmi raných odrůd ošetřit, aby mu vydržela listová plocha potřebných osmdesát dnů, nebo to neudělat a mít výnos i kvalitu horší, než bychom chtěli. Vzhledem k tomu, že mnohdy pěstujeme i velmi rané brambory na uskladnění, minimálně do Vánoc, nemusí nám vydržet ze dvou důvodů: dík nízké sklizni a pro jejich velké ztráty při skladování.“

Sedm tipů, jak brambory před plísní ochránit

  • kupovat odrůdy odolnější k plísni a sadbu od pěstitelů sadby
  • pěstovat brambory na jedné ploše znovu až po 4 letech
  • pěstovat brambory dále od plochy, kde byly vloni
  • věnovat se prevenci, kdy používáme přípravky zvyšující přirozenou odolnost rostlin k houbovým chorobám dostatečně dopředu před infekcí
  • ošetřovat přípravky řazenými do eko a bio, dáváme-li jim přednost – preventivně, před infekcí. Názvy přípravků nám napoví například Rostlinolékařský portál
  • používat konvenční přípravky, buď cíleně, nebo na „hašení“ výpadku účinnosti preventivních opatření
  • v případě většího napadení vybírat přípravky chránící nejen nať, ale i hlízy!
Spustit audio