Půďáky z Hané
Putování za recepty do jiných regionů tentokrát vede na Hanou, do kraje bohatého na různé speciality. Vladimíra Jakouběová vybrala půďáky. Recept natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- 1 kg polohrubé mouky
- 25 dkg cukru
- 25 dkg másla
- 6 dkg kvasnic
- 1 lžíce sádla
- 1 vejce + 5 žloutků
- 1 lžička soli
- muškátový oříšek
- vanilka
- smetana
Z kvasnic a mléka zaděláme kvásek, vlijeme do mouky, přidáme máslo a ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta vytvoříme 12 bochánků, které rozválíme do čtverců silných asi 1 cm. Na ně rozetřeme náplň (makovou, tvarohovou nebo povidlovou). Náplň roztíráme do čtverce tak, aby rohy těsta zůstaly prázdné. Protiúhlé rohy spojíme uprostřed koláče. Těsto v prostředku přimáčkneme, aby se koláče neotevřely. Dáme na sádlem vymaštěný plech (2 kusy). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, necháme vykynout a dáme péci. Upečené potřeme máslem a posypeme strouhaným perníkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.