Sběratel Petr Bílek rád listuje Hájkovou kronikou či Mattioliho herbářem. Vzácné tisky ze sbírky teď vystavuje v Rakovníku

Sběratel Petr Bílek tráví večery studiem knížek o knížkách. Sbírá totiž vzácné tisky. Doufá, že díky jeho péči historické knihy přečkají dalších 500 let. Hledá je u sběratelů, v antikvariátech i na internetu. Některé výtisky se mu podařilo vypátrat v knihovnách na Slovensku nebo v Itálii. Jeden ze vzácných tisků k němu doputoval dokonce až z daleké Austrálie.

Petr Bílek o sobě nerad hovoří, když se ho ale zeptáte na jeho knihy, umí o nich vyprávět pozoruhodné příběhy. Na výstavě v Petrovcově síni Muzea TGM v Rakovníku loni vystavoval vzácné exempláře Hájkovy kroniky, letos muzeu zapůjčil knihy z dílny českého nakladatele Daniela Adama z Veleslavína. „Byl profesorem na univerzitě a přiženil se do rodiny tiskaře Melantricha, vzal si jeho dceru Annu,“ přibližuje Petr Bílek osudy českého nakladatele Daniela Adama z Veleslavína, který v roce 1586 zadluženou tiskárnu převzal po svém švagrovi a postupně ji přivedl k rozkvětu. Podařilo se mu vydat 139 publikací, z toho téměř polovina byla v češtině.

Daniel Adam z Veleslavína vydal Mattioliho Herbář aneb bylinář

Daniel Adam byl nejen úspěšný nakladatel, ale také velký popularizátor historie, bohemista, překladatel a lexikograf. Na výstavě se tak můžete setkat s monumentální biblí „Veleslavínkou“ nebo vydáním náboženského cestopisu Itinerarium Sacrae scripturae, Putování svatých. „To je úžasná kniha, která je známá svými ikonickými ilustracemi. Nejznámější z nich je mapa Evropy stylizovaná do podoby ženy jako panna Evropa,“ vysvětluje Petr Bílek a ukazuje na rozložení mapy, kde Pyrenejský poloostrov má podobu dívčí hlavy s korunou, Apeninský poloostrov představuje ruku, která svírá žezlo mající podobu Sicílie. „Nás samozřejmě nejvíc zajímá srdce té panny, tam je zobrazené Království české.“

Mattioliho herbář obsahoval překrásné ilustrace, zde kořen mandragory

Ke starým tiskům se Petr Bílek shodou okolností dostal přes Mattioliho herbář. Je totiž zahradníkem a v Rakovníku provozuje květinářství. „Já jsem původně sbíral starou zahradnickou literaturu a jednou jsem objevil v antikvariátu tento exemplář a propadl jsem tomu. Nechal jsem ho zrestaurovat a dnes jich mám několik.“ Mattioliho herbář z roku 1593 byl pro lékaře důležitým zdrojem informací o bylinách, ale také o tom, jak je využít při léčení neduhů. Dnes můžeme rady proti očarování ženicha, považovat za úsměvné, řada informací obsažených v knize je ale platná dodnes. Koncem 16. století si takovou knihu rozhodně nemohl pořídit každý, její cena se dala přirovnat k sedmi kusům hovězího dobytka.

Výstava Daniel Adam z Veleslavína a jeho tisky v Petrovcově síni rakovnického muzea potrvá do 2.6.2024. Součástí výstavy jsou i workshopy pro studenty, kde si mohou vyzkoušet tisk na replice tiskařského lisu.

Spustit audio