Slovácká drkotina

V receptech našich babiček tentokrát zastavíme na Slovácku, kde mimo jiné připravují masovou pochoutku zvanou drkotina. Nejen o tom povypráví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • ½ kg vepřových kůžiček
  • 20 dkg vepřového masa
  • 1 vepřový jazyk
  • 10 dkg vepřových jater
  • 2 petržele
  • 2 mrkve
  • 1 celer
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česnek
  • 2 lžíce octa
  • majoránka
  • nové koření
  • celý pepř
  • sůl

Pokrájené kůžičky zalijeme vodou tak, aby byly potopené, a s pepřem a novým kořením vaříme asi hodinu. Potom k tomu přidáme maso, jazyk, petržel, mrkev, celer a cibuli vše pokrájené na kostičky a dále vaříme ¼ hodiny. Vložíme ještě nadrobno pokrájená játra a vaříme dalších 10 min. Vodu neustále doléváme, aby bylo maso ponořené. Vybereme koření, osolíme, okořeníme majoránkou a utřeným česnekem, dochutíme octem, nalijeme do formy a dáme do chladu ztuhnout. Hotové nakrájíme na porce, obložíme čerstvou zeleninou a podáváme s chlebem.