Sokolové z Křivoklátu budují nejchytřejší sokolovnu v republice. Místo klíčů jim poslouží sken obličeje

30. červenec 2024

Křivoklátská sokolovna letos slaví 100 let. Místní sokolové se před časem pustili do její přestavby a doufají, že díky novým technologiím bude historická stavba sloužit dalších 100 let. Jako první obnovili místní kino. Dřív museli jezdit až do 15 km vzdáleného Rakovníka, dnes si mohou během projekcí v sokolovně objednat i malé občerstvení.

„Sokolové na Křivoklátě začali s aktivitami v roce 1907, ale sokolovna jako taková se dostavěla až v roce 1924,“ vysvětluje starosta křivoklátských sokolů Peter Szenasy, který zároveň připomíná, že původně sokolové cvičili v nedalekém hotelu Sýkora. Sokolovna zvenku vypadá stále stejně. Přestože není památkově chráněná, měla by si i po rekonstrukci zachovat původní vzhled. V tuto chvíli novotou září okna, která propouští světlo do hlavního sálu i do přilehlé kavárny. Je vidět, že na nich sokolové nešetřili. Doufají, že úspory jim přinesou ekologické technologie.

Sokolové z Křivoklátu ctí tradice a zároveň budují moderní sokolovnu

Starosta sokolů Peter Szenasy je profesí energetik a velký fanoušek digitalizace, sokolové proto vsadili na úsporné technologie, které pomohou hlídat vstupy do budovy, osvětlení i intenzitu vytápění. Na stropě už je zabudovaná příprava na čidla, která pomohou sokolovnu zabezpečit a regulovat. Když se stane něco neočekávaného, systém pošle zprávu na telefon. Na dálku bude možné ovládat i hlavní sál, který zároveň funguje jako kino.

Obnovené kino

Dědeček Vladimíra Tolmana býval starostou křivoklátských sokolů. Vladimír s rodinou se rozhodl na tuto tradici navázat a v obnoveném kině pořádá filmové projekce. Původní promítačky ze 70. let skončily ve sklepě a v kabině je teď moderní promítací technologie, která zdaleka nezabere tolik místa. K ovládání světel a zvuku v kinosálu a stahování opony na jevišti si promítač v budoucnu vystačí s malým notebookem.

Původní promítací technika musela uvolnit místo moderním technologiím

Velkou proměnou už prošla část sklepení, kde jsou šatny cvičenců. Světla fungují na pohybové čidlo, takže se rozsvěcejí podle toho, jak postupujete chodbou. Když na chodbě nikdo není, světla sama zhasnou. Zásadní proměna čeká také kotelnu, ze které by mohlo vzniknout malé muzeum. Topič Milan Spousta se už těší, jak kotel na uhlí nahradí tepelné čerpadlo a on nebude muset každou chvíli přikládat. Po sokolovně bude chodit v bílém plášti a topení bude ovládat pomocí tabletu nebo telefonu třeba rovnou z postele.

Starosta sokolů Peter Scenasy odhaduje, že rekonstrukce sokolovny přijde na 10 až 12 milionů korun. Druhá etapa by mohla být hotová v létě roku 2025.

Proč nebudou cvičenci potřebovat klíče od sokolovny? A proč se topič těší, až budou chytré technologie ještě chytřejší? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.