Svět medicíny poznal účinná antivirotika díky Antonínu Holému a jeho týmům. Pomáhají i lidem s nákazou HIV

24. říjen 2024

Jeden z nejvýznamnějších českých vědců se narodil v roce 1936 v Praze. Vystudoval organickou chemii na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a vědě zasvětil celý svůj život.

Svou práci započal v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, který na přelomu tisíciletí několik let řídil. Jeho specializací byly nukleové kyseliny, od kterých bylo blízko k lékům.

V roce 1976 začal Antonín Holý spolupracovat s kolegou z belgické Lovaně a jejich týmy zkoumaly, jestli by nově objevené látky nebyly účinné proti virům. Měli štěstí, hned první sada testovaných vzorků byla účinná.

Svět medicíny tak poznal účinná antivirotika, díky kterým se dnes daří úspěšně léčit miliony lidí po celé planetě. Zmíněné léky pomáhají lidem s nákazou HIV nebo žloutenkou typu B. Výsledkem Holého výzkumu je také původní český lék na opary.

Za licenční poplatky a patenty, které jsou na preparáty Antonína Holého navázané, získává jeho domovský ústav téměř dvě miliardy korun ročně. Světově uznávaný český vědec zemřel v roce 2012.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.