TIPY NA VÍKEND: Festival hudby Dobříš, dožínky v Kouřimi nebo Letní Polabí

16. srpen 2024

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Festival hudby Dobříš

15.–18. srpna, Dobříš

Letní open-air festival hudby na zámku Dobříš už počtvrté nabídne originální koncertní projekty i neotřelá propojení. Dramaturgii připravuje houslista Jaroslav Svěcený a herečka Zdeňka Žádníková.

Nejen koncerty a operní diva, ale i pohádky pro děti, prémiové občerstvení, dobrá vína i prosecca nebo domácí zmrzlina. Vstupenky jsou v prodeji na www.festivalhudbydobris.com, www.goout.net a na pokladně zámku Dobříš.

Dožínky

17. srpna, skanzen Kouřim

Dožínky - Muzeum lidových staveb v Kouřimi

V sobotu od 10 do 18 hodin uvede Muzeum lidových staveb v Kouřimi národopisný pořad Dožínky. Pořad připomene zvyky významné slavnosti po ukončení žní známé již z předkřesťanských dob v podobě, v jaké se konaly v 19. století. Návštěvníky čeká bohatý program určený všem věkovým kategoriím.

Třikrát za den projde skanzenem dožínkový průvod. U sochy sv. Donáta se ženci pomodlí ke svému patronovi – ochránci před bleskem a bouřkou. Nejkrásnější žnečka předá rychtáři dožínkový věnec.

Využijte prohlídku muzea, vyzkoušejte si sečení obilí a vázání povřísel, upečte si chlebánky nebo buchty. K vidění bude práce na původním tkalcovském stavu z 18. století a kovářský mistr. Nebude chybět tradiční občerstvení podávané ve starobylé hospodě zvané Šperkovna. Další informace na facebooku >>

Letním Polabím

17. srpna, Čelákovice, Káraný

Stepní stráň u Honbic na Chrudimsku

Klub českých turistů Kostomlaty vymyslel několik tras na sobotní den. Start je u železniční stanice v Čelákovicích 8:30–10:00 pro trasy 11 a 15 km. Pokud chcete jít 21 km, přijďte mezi 7:00–9:00. Pro trasu 30 km je start 7:00–8:30. Cíl je Káraný, restaurace Grado.

Trasy:

  • 11 km: Čelákovice – sv. Václav – Káraný
  • 15 km: Čelákovice – sv. Václav – Pařeziny – Káraný
  • 21 km: Čelákovice – sv. Václav – Pařeziny – Sojovice – Nový Vestec – Káraný
  • 30 km: Čelákovice – sv. Václav – Lysá n/L. – Stará Lysá – Sojovice – Nový Vestec – Káraný

Všechny trasy vedou po turistických značených cestách a lze na nich plnit podmínky turistických odznaků „IVV“, „Labský milník“ a „Kostomlatský milionář“. Doporučujeme turistickou mapu Nymbursko a Mladoboleslavsko. Odměnou je pamětní list, samolepka, razítka do záznamníků a příjemné zážitky! Akce se koná za každého počasí.

Jděte do Prčice po celý rok

oblast Toulava, celoročně

Toulava

Turistická oblast Toulava představila nové dálkové pěší a cyklotrasy s názvem „Jděte do Prčice po celý rok“.

Stezky vedou ze tří měst v regionu Toulava - z Tábora, Milevska a Sedlčan do hlavního města českých pochodů Sedlce-Prčice. Dohromady se jedná o 5 pěších tras a 3 cyklookruhy.

Cílem je ukázat krásnou krajinu Jistebnické vrchoviny, okolí Milevska a Sedlčanska celoročně. Celková délka tras je přes 150 km a stezky využívají stávajícího značení Klubu českých turistů. Turisté mohou vidět místa, jako je vyhlídka z vrcholu sjezdovky Monínec, Skanzen Vysoký Chlumec, Klášter Milevsko a další.

Více ZDE

Kutnohorské léto

do 30. 8. Kutná Hora a okolí

Kutná Hora

Kutnohorské léto, festival netradičních prohlídek památek a dalších zajímavostí ve městě a okolí, se koná již po šestnácté. Kutnohorské léto je celoprázdninový festival s podtitulem Jeden den nestačí.

Těšit se můžete na noční prohlídky Sedlecké katedrály nebo kostnice, chrámu sv. Barbory, netradiční prohlídky kláštera sv. Voršily, na letní výstavy v galerii GASK nebo na noční prohlídky či produkce na zámku Kačina. Do programu je zapojen i Vlašský dvůr. 

Více ZDE

Dobrá vlna – Mělník

do 8. 9. 2024

Mělnické kulturní centrum a galerie Ve Věži zvou na výstavu textilní výtvarnice Ivany Urbánkové. V ručně tkaných tapisériích se objevují běžné až banální motivy z našeho každodenního života.

Mělník - Pražská brána

Leckdy groteskní výjevy zachycují mezilidské vztahy a situace, ve kterých se člověk ocitá. Geometricky stylizované figury jsou opakovány donekonečna, pravidelnost opakování je však pouze zdánlivá... Dobrá vlna, název, který výstava nese, to není jen materiál, z něhož autorka své originální gobelíny tvoří. Vtip a pobavený nadhled, ale zároveň autorčino laskavé pochopení pro člověka s jeho slabostmi i radostmi totiž spolehlivě na dobrou vlnu naladí každého návštěvníka. Plzeňská rodačka Ivana Urbánková, držitelka několika prestižních ocenění za uměleckou textilní tvorbu, žije a svá díla tvoří v Olešné u Hořovic.

Za návštěvu stojí i samotná budova mělnické Pražské brány, v níž má galerie Ve Věži své sídlo. Gotická věž, která střežívala vstup do města, je nejstarší dochovanou součástí městského obranného systému. Prohlídku výstavy zpříjemní i zdejší kavárna v prvních třech patrech věže.

Unikátním zážitkem je i obsluha hostů v patře pomocí zdejšího domácího ručně kovaného výtahu, který přiveze objednávku přímo doprostřed stolu.

Více ZDE

Za pověstmi Českého ráje a Pojizeří

Nedělní pohádková dopoledne na zámku Mnichovo Hradiště do 25. 8.

Zámecké divadlo

10:15 a 10:45 dětské prohlídky zámku s průvodkyní v dobovém kostýmu s vyprávěním pověsti "O dvou zakletých rytířích".

11:30 loutkové představení v konírně v zahradě zámku:

28.7. "Robinson" – loutkoherec Ruda Hancvencl

4.8. "Kluci z pohádek aneb O Smolíčkovi pacholíčkovi a O Budulínkovi" – loutkoherec Jirka Polehňa

11.8. "Pohádky o pejskovi a kočičce" – divadlo Na Židli

18.8. "O zvířátkách" – loutkoherec Ruda Hancvencl

25.8. "Pletené pohádky" – divadlo Čmukaři

Více ZDE

Smetanovou stezkou 2024

různá místa středních Čech

Zámek Loučeň

Klub českých turistů představuje druhý ročník pěší trasy, která vás provede krásnou krajinou a zároveň vás zavede po stopách českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Akce nabízí čtyři různě dlouhé trasy pro všechny milovníky přírody a hudby.

**35 km: Lysá nad Labem – Milovice – Všejany – Jivák – Chudíř – Jabkenice – Loučeň**
Pro ty, kteří mají rádi výzvy a chtějí prozkoumat širší okolí, je tato trasa ideální. Povede vás přes malebná městečka a přírodní rezervace, přičemž si užijete nezapomenutelný pohled na krajinu.

**25 km: Mladá Boleslav – Chlum – Vinařice – Dobrovice – Jabkenice – Loučeň**
Střední varianta trasy je vhodná pro ty, kteří chtějí užít si pestrou kombinaci historie, kultury a přírodních krás. Města Mladá Boleslav a Dobrovice přidají do vaší cesty další zajímavé zastávky.

**11 km: Loučeň – Jabkenice – Chudíř – Loučeň**
Pro ty, kteří upřednostňují kratší výlet, ale stále chtějí zažít krásu přírody a historie, je tato trasa skvělou volbou.

**6 km: Okruh okolím Loučeně**
Ideální pro rodiny s dětmi nebo ty, kteří preferují kratší procházky. Tato trasa vás zavede do okolí Loučeně a umožní vám objevit krásy tohoto malebného regionu.

Výlet po stopách Bedřicha Smetany nabízí nejen fyzickou aktivitu, ale také možnost vnímat hudební dědictví velikého skladatele v kontextu nádherné přírody. Připojte se k této jedinečné akci a objevujte krásu českého venkova spojenou s uměleckým dědictvím.

Více ZDE

autor: djo | zdroje: Středočeská centrála cestovního ruchu , Kudyznudy.cz
Spustit audio