Už v srpnu je čas na setí cibule ozimé. Sklidíme ji brzy na jaře

Nejen na jaře, ale také od poloviny srpna můžeme vysévat cibuli a pórek. Mají tu výhodu, že přezimují na záhoně. Do zimy narostou do síly tužky, přezimují a na jaře začnou intenzivně růst. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Ozimá cibule si ještě na podzim projde částí svého života a na jaře bude ke sklizni o dost dříve, než cibule ze sazečky nebo ty nejranější z výsevů. Což je dobré pro kuchyni i pro ty, kteří by si chtěli přivydělat a jdou s přebytky na trh.

Vhodné odrůdy na setí koncem léta

Když ještě nebyly odrůdy speciální, sela se u nás Karmen nebo Všetana. I ty dobře přezimovaly a dávaly solidní a hlavně brzkou sklizeň. Třeba Všetana má z výsevů na jaře před sebou asi 146 dnů. Když ji vysejeme teď, odbude si z té doby určitě dva měsíce.

Časem se začaly objevovat odrůdy určené přímo k podzimnímu výsevu. První byla Hiberna. Dnes je těch odrůd více, česká Augusta, cizí červená Electric. Asi nejnovější bude poloraná Winteria.

Zpracování ozimých odrůd

Ozimá cibule není určená k delšímu skladování. Překleneme s ní dobu nedostatku cibule jarní a obyčejně u ní nesledujeme, jak dlouho vydrží. Vypěstujeme si jí tolik, abychom ji spotřebovali během podzimu. Potom ji nahradí cibule z jarních výsevů a výsadeb.

Výsev cibule je jednou z možností, jak udržet zahradní záhony stále s porostem, nenechávat je po rané zelenině nebo bramborách do podzimního rytí holé. Cibule má drobná semena, proto záhon zpracujeme jemně, aby nebyl hrudkovitý.

Gerda cibule sečka vhodná na sklizeň se zelenou natí

Příprava půdy k výsevu a setí cibule

Vyséváme ji buď druhý rok po hnojení hnojem nebo na podzim po hnojení kompostem. Cibuli sejeme tak na tři, čtyři centimetry od sebe. Na jaře by měly rostlinky být od sebe zhruba 5 cm. Do zimy udržujeme porost bez plevelů, mělce okopáváme, pokud po výsevu neprší, zalijeme.

Po zimě můžeme porost probírat, sklízet cibuli jako naťovou či lahůdkovou, později jako cibuli zelenačku (konzumovat se může s natí) a řezanou cibuli. Když výsev uspěcháme nebo je dlouhý, teplý podzim, mohou i speciálně vyšlechtěné odrůdy mít sklon k vykvétání. Takové rostliny sklízíme přednostně, nenecháváme je na poli s dozrávajícími cibulemi.

A pórek? Ten setý na podzim zůstane přes zimu tenký, ale na jaře roste dál a sílí. Další zajímavosti na toto téma si poslechněte v reportáži.

Spustit audio