Vyhořelý obchodní dům Hvězda v Benešově nechal majitel místo demolice opravit. V přízemí už mohou lidé nakupovat

6. prosinec 2023 16:00

Obchodní dům Hvězda v centru Benešova ožívá. Budova kompletně vyhořela loni v listopadu. I když statici radili její demolici, majitel se rozhodl pro opravu. Zatímco ve dvou nadzemních patrech ještě pracují dělníci, přízemí je hotové. Od dnešního rána tam lidé opět můžou nakupovat. Otevření předcházela rozsáhlá kontrola hasičů a zkouška protipožárního systému. Více informací v reportáži Věry Hájkové.

V obchodním domě Hvězda Benešov

„Prosím, pozor, v budově byl vyhlášen požární poplach,“ zní z amplionů. Tato slova by majitel obchodního domu Hvězda už určitě nikdy nechtěl slyšet. Tentokrát jde ale naštěstí jenom o zkoušku a kontrolu protipožárního systému v supermarketu právě rekonstruovaného obchodního domu.

„V prodejně, kde se nacházíme, je tzv. elektrická požární signalizace, která v případě požáru uvědomí okamžitě naše operační středisko. Nestane se tak to, že vznikne požár v místnosti, kde se nikdo nepohybuje a my se o něm nedozvíme. V objektu jsou nainstalovány rozvody požární vody a klíčový trezor. Pokud by sem jednotka přijela v době, kdy se tady nikdo nenachází, dostane se do všech prostor. Jsou tu taky dveře, které se v případě požáru automaticky zavřou, a na druhou stranu dveře, které se automaticky otevřou, aby se nemohlo stát, že někdo v budově zůstane,“ popisuje zabezpečení vedoucí Státního požárního dozoru Radek Svoboda.

V přízemí obchodního domu už nakupují první zákazníci, v patrech ještě probíhá rekonstrukce. Zbytek Hvězdy chce mít majitel opravený do konce března a otevřít veřejnosti by ho chtěl v dubnu příštího roku.

Vrátí se obchodníci , kteří zde byli před tím, nebo přijdou úplně noví? Nejen to si můžete poslechnout v reportáži Věry Hájkové.

Čtěte také

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio