Žlučníkáři by rozhodně neměli hladovět. Žluč je důležitá, rozpouští tukové složky natráveného jídla

Žlučníkáři by rozhodně neměli hladovět. Žluč je důležitá, rozpouští tukové složky natráveného jídla, říká Kateřina Cajthamlová v pořadu Vesele a zdravě
Žlučníkový záchvat se projevuje obrovskou bolestí v pravém podžebří. Jak si žlučník hýčkat a jak se k tělu chovat, pokud už ho máte vyoperovaný?
Bolest bývá ostrá, bodavá a hlavně nepřetržitá. I pro lékaře je někdy těžké rozlišit žlučníkovou koliku od bolestí zad, vředu žaludku nebo zánětu slinivky. „Záleží na člověku a jeho nastavení, jak se bolest projeví. Na viscerální neboli útrobní bolest bývají citlivější sportovci. U nich i lehké podráždění může vyvolat velkou reakci spojenou s průjmy i zvracením,“ říká Kateřina Cajthamlová.
Typy žlučníkových kamenů
Nejčastější bývá jeden velký cholesterolový kámen. „Je způsobený tím, že obsahuje velké množství cholesterolových částic a vápníků. Má žlutou barvu. Dráždí stěnu žlučníku, ale neprochází žlučníkovými cestami, nepůsobí tedy tak velké bolesti.“
Drobnější kameny mohou být například pigmentové, ty jsou způsobeny tím, že se rozpadá krev. „S hemoglobinem se tvoří biliverdin a bilirubin, což jsou žlučová barviva, a pokud se toho tvoří z nějakého důvodu hodně, mohou se vytvářet pigmentové kameny, které mívají okrovou barvu.“
Záleží také na složení a kvalitě žluči. „Žluč je žlutohnědá tekutina, která obsahuje žlučové soli a žlučové pigmenty. Když chceme zjistit, zda se žlučníkem něco máme, v laboratoři se kontroluje bilirubin, mastné kyseliny, tuky, cholesterol a další látky. Žluč je strašně důležitá na to, aby nám rozpouštěla tukové složky tráveniny,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.
Vejce, alkohol a tučné
Často se diskutuje o vejcích a jejich bezpečné dávce. Větší množství vajec se může projevit žlučníkovou kolikou, zejména když je podpořeno dalším tukem, jako je třeba chléb s máslem.
Čtěte také
„Dlouhodobá konzumace 2 až 24 vajec týdně celkovou hladinu cholesterolu nezvyšuje, protože obsahují lecitin a lutein, což jsou emulgátory tuků,“ vysvětluje lékařka. „Pokud jíme odlehčeně, a pak si dopřejeme alkohol, vejce a tučné, tak tato kombinace může rozbouřit žlučníkovou hladinu.“
Žlučníku škodí také dráždivá kořeněná jídla, někomu vadí česneková silice, ale i cibule. Záleží na citlivosti jedince a na frekvenci pojídání dráždivých jídel.
Jak žít s vyoperovaným žlučníkem?
Žlučník už může být pryč, ale pokud byla žluč litogenní neboli kamenotvorná, je pořád přítomná. Je třeba hodně pít, občas i žlučníkový čaj, zejména pokud se objevuje plynatost nebo nechutenství. „Problém je, že kameny se mohou tvořit ve žlučových cestách, a to je ještě bolestivější a divočejší, protože to může vést k akutním příhodám,“ varuje lékařka.
Hlídat byste se měli už celý život. „Jezte dostatek vlákniny, omezte tučné a zásadně nehladovte. Je lepší jíst pravidelně 5x denně, i když my doporučujeme raději 3x denně, aby se žluč nekoncentrovala,“ radí lékařka.
Nevečeřte po 20. hodině a spěte 8–9 hodin. Pokud se u vás bolest objeví, raději potíže konzultujte se svým lékařem. Může se jednat i o příznak jiné diagnózy, který pouze zaměňujete za žlučníkové problémy.
Lze se vyhnout operaci? Jakou osobní zkušenost se žlučníkem prozradila Kateřina Cajthamlová? Co radí čínská medicína? Kdo jsou vagotonici? Poslechněte si rady paní doktorky v pořadu Vesele a zdravě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.