Babiččin plněný chléb
Domácí pečení chleba bylo v dobách našich babiček nutností, dnes je to radostí. Už jste vyzkoušeli plněný chléb? Jak ho pekly naše babičky prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1/3 l vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce sádla
- 20 dkg žitné celozrnné mouky
- 30 dkg bílé mouky
- 4 dkg droždí
- 2 lžičky kmínu
- 6 nožiček klobásy
Ze žitné mouky a vody zaděláme kvásek, necháme vzejít. Do mísy dáme všechny suroviny, přidáme vzešlý kvásek, vymícháme hladké vláčné těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných kousků, uděláme z něj bochánky a zformujeme bochánky a pod utěrkou necháme chvíli kynout. Každý bochánek rukama zploštíme a roztáhneme a zabalíme do něj klobásu. Naplněné chleby dáme na vymazaný plech a dáme péct. Po upečení horké potřeme povrch vodou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.