Barokní statek Benice kdysi obrůstalo trní. Dnes se tam prohánějí starokladrubští koně

Statek Benice leží nedaleko Benešova. Historie zdejšího panství sahá až do počátku 14. století. Dnes zde sídlí hřebčín s malou jízdárnou, kde se můžete svézt na starokladrubských koních. Jedná se o jedno z nejstarších koňských plemen na světě a zároveň nejstarší původní české plemeno koní.

Už samotná cesta ke statku je zážitkem. Tato kulturní památka leží v malebné krajině nedaleko Konopiště. Původně zde stávala osada s tvrzí. „Od 16. století zdejší oblast spadala pod konopišťské panství. Prošla rukama mnoha majitelů, ale z nich asi nejznámější byl Albrecht z Valdštejna,“ rozhlíží se po dvoře Martina Pilátová, která na statku organizuje svatby a další akce pro veřejnost.

Do dnešní barokní podoby byl statek Benice přestavěn díky pánům z Vrtby kolem roku 1750. Neobvyklý půdorys rovnostranného trojúhelníku stavitel zvolil na přání Františka Václava z Vrtby, neboť trojúhelník byl symbolem svaté Anny, patronky rodu. Díky bohaté historii a zajímavé architektuře byl statek zapsán jako kulturní památka.

Kůň pro španělského krále

Po okolních loukách se prohánějí starokladrubští koně. Rozhodující vliv na jejich chov tady měli Jiří Jehlička a Tomáš Barták, kteří zde zanechali hlubokou stopu. „Ze začátku to bylo velmi těžké, protože kladrubský kůň v zemském chovu prakticky nebyl. Z hřebčína z Kladrub nebo ze Slatiňan se to nedalo koupit, protože všechno šlo na prodej do zahraničí,“ vzpomíná na začátky Tomáš Barták. Koně z Benic si zahráli ve filmu a Tomáš Barták s nimi reprezentoval i na vozatajských soutěžích. Zdejší odchovankyně Seneca se dostala až ke španělskému králi.

Starokladrubští koně z Benic jsou hodní a klidní

Současná správkyně hřebčína Monika Klímová se od původních zakladatelů hřebčína hodně naučila. V Benicích totiž začínala už jako mladá dívka, když byl statek ještě zarostlý trním. Dodnes vzpomíná, jak sem dojížděla na brigádu, aby pomohla vysekat statek z bezinek a trnkových keřů. V tuto chvíli se stará o 19 starokladrubských koní. Když se na statku pořádají svatby, může koně zapřáhnout i do historického kočáru.

Součástí statku je rozsáhlé hospodářství. Po cestách se procházejí pávi a z výběhu se hlásí Honzík a Kája – osel s vepříkem. Statek Benice však není jenom malebnou kulisou pro svatebčany. Obrovský zájem je o zdejší tábory pro děti. Konají se zde jak jezdecké tábory, kde děti jezdí na koni, tak také tábory pro malé farmáře, kteří se učí starat o hospodářská zvířata.

Zajímá vás, jak je to s barvou starokladrubských koní? Poslechněte si reportáž Báry Kvapilové.

Spustit audio