Jak pěstovat křen? Jednoletým nebo malínským způsobem
Křen je vytrvalá rostlina, množí se řízky, dělením kořenů. Pěstujeme ho jednoletým nebo malínským způsobem. Křen má specifickou chuť a je zajímavým doplňkem mnoha pokrmů. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
„U jednoletého způsobu pěstování sázíme brzy na jaře řízky asi 20 až 25 cm dlouhé, 1 cm silné, šikmo, do řádků. Předpokladem je kvalitní stanoviště s běžnou zahradní zeminou, prohnojenou do hloubky asi 40 cm. Zhruba 5-10 kg hnoje nebo živného kompostu na 1x1 m by mělo být promíseno v celé vrstvě.
Uděláme hrůbky asi 20 cm vysoké, půl metru od sebe a řízky vysadíme šikmo tak, aby byl horní pupen řízku v rovině s vrchem hrůbku. Sklon řízku je asi 45 stupňů. Zalijeme, během vegetace okopáváme, plejeme. Pokud by se měly ukazovat na řízku vedle hlavního vrcholu i postranní, odhrneme zem a odřízneme je. Pokud se na některém vrcholu řízku objeví květenství, odstraníme ho co nejdříve. Křen sklízíme pozdě na podzim.
Malínský způsob je založený na pěstování z matečnice, desítky let se pak odřezávají kořeny rostoucí z ní. První řízek (matečnici) zahrábneme na jaře do hloubky 25-40 cm, vodorovně. Řízky pro malínský způsob pěstování mají asi 10 cm, jsou z kořene, bez hlavy, ze které rostly listy.
První rok necháme růst všechny takzvané prýty, pozdě na podzim je odřízneme u matečného kořene. Druhý rok v červnu odhrneme zem až skoro k matce, odstraníme všechny prýty až na dva. Ty dopěstujeme do podzimu. Sklízí se po prvních mrazících, klidně až v listopadu. Každý rok na jaře musíme nad matečnice zarýt hnůj nebo kvalitní kompost, křen potřebuje mnoho živin. Než se poprvé sklízí, trvá to pět let.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.