Jak si poradit s přebytky ovoce ze zahrady? Zkuste pečený čaj
Každý zahrádkář má radost ze svých výpěstků. Občas se ale něčeho sejde víc, než dokážeme rychle spotřebovat. Třeba ovoce. Co s ním? Jeden tip přináší Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
„Stále častěji se stává, že ovoce, které necháme na stromech dozrát, poškodí hmyz a ptáci. Vyvstane klasická otázka, kam (nebo lépe řečeno co) s ním. A tak sušíme a kompotujeme. Můžeme ovšem zkusit i něco mezi tím. Pečený čaj.
Prakticky jakékoliv ovoce (větší nakrájíme na kousky, popřípadě vyloupeme ze slupky, ale vůbec to není nutné) dáme na pekáč. Přidáme cukr (od 300 g na 1 kg, až po 1 kg na 2 kg ovoce, záleží na vás), mírně podlijeme vodou či rumem, přidáme oblíbené koření, v kusech nebo mleté (skořice, kardamom, badyán, hřebíček, směs koření do svařeného vína…), dáme do trouby a pečeme. Někdo doporučuje péci 30 minut na 200 stupňů Celsia. Já peču 3 kila ovoce s 2 kilogramy cukru na 160 stupňů v horkovzdušné troubě hodinu a půl.
Když má tekutina uvolněná ze hmoty konzistenci čerstvě stočeného medu, přelijeme vše do skleniček. Vyvařených, pod vyvařená víčka. Můžeme na povrch dát lžíci toho, čemu jsme dříve říkali rum, nebo slivovici. Uskladníme v chladničce nebo můžeme sterilovat. Obyčejně obsah cukru přesáhne úroveň, kdy se sám stává konzervačním činidlem.
Až se v chladných dnech vrátíme ze zahrady nebo z procházky s rodinou, dáme do hrníčku lžíci pečeného čaje, zalijeme vroucí vodou a pochutnáme si na dobrotě, která nás spolehlivě zahřeje.“
Související
-
Jak přesazovat stálezelené jehličnany
Další díl podzimního miniseriálu o přesazování věnujeme jehličnanům. Pokud jim na současném stanovišti začíná být těsno, je na čase přemýšlet o přesunu na nové místo.
-
Jak přesazovat stálezelené listnáče
Je tu další díl podzimního miniseriálu o přesazování. Chtěli byste se pustit do přesazování stálezelených listnáčů? Rododendronů, bobkovišní, buxusů a podobných keřů?
-
Kdy a jak přesazovat trvalky
Trvalky přesazujte, když odkvetou. Ty časné třeba v období okolo Medarda, pozdní až na podzim, po prvních mrazících, nebo klidně příští rok na jaře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.