Jíst makaróny je těžší než jíst špagety. Pozor, krájení je zakázané. Jak správně na to?

25. květen 2025

Největší audioportál na českém internetu

Makaróny | Foto: FoodCollection / Profimedia

Jíst makaróny je těžší než jíst špagety. Pozor, krájení je zakázané. Jak správně na to?

Dnes nás zajímá, jak jíst zdánlivě obyčejné makaróny. Radí odborník na stolování Ladislav Špaček.

Jíst makaróny je možná ještě těžší než jíst špagety. U makarónů nastává problém v tom, že nejsou tak malé, abychom je nabrali jednoduše na vidličku, a nejsou tak dlouhé, abychom je dokázali namotat jako tagliatele nebo špagety.

Makaróny musíme jíst velmi obezřetně, protože v 90 % bývá porce makaronových těstovin podávána s různými omáčkami, dresinky a podobně. Riziko, že část toho dresinku při nesprávném použití vidličky skončí na košili, je vysoké.

Jak na to

Makaron bychom měli hezky nabrat na vidličku. Samozřejmě že můžeme vložit hrot vidličky dovnitř do makaronu, a tím si zajistit, že nesklouzne z vidličky, kterou používáme jako lopatku. Vidličku držíme v pravé ruce a jíme makaróny pouze pomocí ní.

Makaróny nesmíme nikdy krájet. Jedna italská pohádka, kterou vyprávějí Italové dětem, je o tom, jak jeden král vypověděl válku druhému království, protože v něm krájeli těstoviny. To bylo něco tak nepřístojného, že museli zakročit válečně. Takže nekrájíme, ale opatrně nabíráme.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.