Kapr na zakysané smetaně, zelenině a slanině podle receptu z Troskovic
Tentokrát nahlédneme do troskovických kuchyní našich babiček. Právě z Českého ráje pochází recept na kapra na zakysané smetaně, zelenině a slanině. A od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního se dozvíme, jaké ryby a jak se připravovaly ve městech a na vesnici.
- 1 střední kapr
- 10 dkg slaniny
- 4 menší mrkve
- kousek celeru
- 1 pór
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř
- 2,5 dl kysané smetany
- rybí vývar
- petrželka
Kapra očistíme, vykucháme, omyjeme a naporcujeme. Porce kapra osolíme a vložíme na rozpečenou nakrájenou slaninu na pekáčku. Přidáme nakrájenou zeleninu mrkev, celer, pórek, opepříme, přidáme kousek másla, zalijeme vývarem a upečeme. Těsně před koncem pečení přelijeme kapříka kysanou smetanou a přidáme petrželku. Podáváme s dobrým čerstvým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.