Kapr na zakysané smetaně, zelenině a slanině podle receptu z Troskovic

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: René Volfík, iROZHLAS.cz

Babiččiny recepty: Kapr na zakysané smetaně, zelenině a slanině

Tentokrát nahlédneme do troskovických kuchyní našich babiček. Právě z Českého ráje pochází recept na kapra na zakysané smetaně, zelenině a slanině. A od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního se dozvíme, jaké ryby a jak se připravovaly ve městech a na vesnici.

Ingredience
  • 1 střední kapr
  • 10 dkg slaniny
  • 4 menší mrkve
  • kousek celeru
  • 1 pór
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • 2,5 dl kysané smetany
  • rybí vývar
  • petrželka

Kapra očistíme, vykucháme, omyjeme a naporcujeme. Porce kapra osolíme a vložíme na rozpečenou nakrájenou slaninu na pekáčku. Přidáme nakrájenou zeleninu mrkev, celer, pórek, opepříme, přidáme kousek másla, zalijeme vývarem a upečeme. Těsně před koncem pečení přelijeme kapříka kysanou smetanou a přidáme petrželku. Podáváme s dobrým čerstvým chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.