Které odrůdy jablek vydrží dlouhé skladování a pořád vypadají a chutnají dobře?
Některé zimní odrůdy jablek svou chuť rozvíjejí až v lednu či únoru a podrží si vysoký standard chuti až do nové sklizně. Zmíní je Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Vzpomínáme s přáteli, která na zahradě vypěstovaná a ve sklepě uskladněná jablka jsme jedli v dětství a mládí touto dobu. U nás to byly dvě či tři odrůdy doma odzkoušených, prověřených odrůd ze staré školy. A dvě či tři modernější nebo skoro nové. Z těch historických nám až do nových vydržela jablka odrůdy Strýmka, Jonathan, a někdy i Boskoopské.
Strýmka je prakticky celou dobu ve sklepě malé, tvrdé a kyselé jablko, které snese jakékoliv zacházení. Jonathan je touto dobou červenožluté voňavé jablíčko, poněkud suché, ale chutné. Boskoopské je koženáč. V dobrém, dostatečně vlhkém sklepě, vydrží nevadnout, má svěží chuť a hrubou strukturu dužniny.
Časem k těm už zmíněným odrůdám přibyl kříženec Jonathanu a Wagnerova, jablko Idared. Je větší než Jonathan, ne moc šťavnaté, ale držák. Doma v teple, po měsíci na misce s ovocem nepoznáte, že tam leží tak dlouho.
A objevily se další odrůdy, ale ty já v zahradě nemám. Přece jen si v naší nadmořské výšce (téměř 400 m.n.m.) netroufnu pěstovat odrůdy, které na stromě dozrávají až po Goldenu, mnohdy až měsíc po něm. Například Florinu, odrůdu zaregistrovanou až v roce 1988, vhodnou do teplejších pěstitelských oblastí, která je také vhodná ke skladování.
Ale troufnu si na Admirála. Odrůdu, která mívá velká plošší jablka, vcelku solidně vybarvená, a pravidelný výnos. Trpí ale fyziologickým nedostatkem vápníku a černé skvrny tak plody řadí do kategorie „štrúdlák“.
To je škoda, jablko je chutné i po mnohaměsíčním skladování. Admirál je vhodný do vyšších poloh. Pokud roste na stanovišti dobře zásobeném vodou, spíše chladnějším v kořenech, té pihovitosti nemá tolik. Můžeme mu pomoct opakovaným ošetřením na list a plod, hnojivy obsahujícími vápník přístupný přes list či pokožku plodu.
U plodů jabloní se objevují různé choroby či napadení škůdci, některé vidíte na fotografiích, o jiných se dočtete zde.
Další zajímavosti, týkající se odrůd jablek ke skladování, si poslechněte v reportáži.
Související
-
Setí cínií není dobré uspěchat, jsou choulostivé, chlad jim může změnit barvu
Cínie (ostálky) jsou na nízké teploty háklivé. Ven je vysazujeme až tehdy, když se noční teploty trvale pohybují minimálně nad 12°C, ale raději nad 15 °C.
-
Proč řezat jádroviny, když stromem proudí míza?
Mezi jádroviny patří jabloň, hrušeň, kdouloň, hloh, jeřáb, mišpule a muchovník. V dubnu jim dopřejeme takzvaný řez na plodnost.
-
Jarní řez meruněk, broskvoní a dalších peckovin se dělá v době od rašení do květu. Je to v pořádku?
Lidé se nás ptají, jestli je normální, že někdo na zahradě či v sadu řeže ovocné stromy v době květu. Je to ale v pořádku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.